Vismonitoring Súd Ie van start

LEEUWARDEN – De onderzoeksgroep “Coastal and Marine Systems” van het Van Hall Larenstein, plaatst deze week een akoestisch ontvangernetwerk in Súd Ie om de migratie van vis te monitoren. Deze ontvangers blijven tot 2024 in het water en sluiten aan op een netwerk van ontvangers in het Lauwersmeer en de Waddenzee. Het onderzoek is onderdeel van het project ‘Sud Ie: Innovatieve monitoring’.

In en nabij Súd Ie worden twintig ontvangers onder water geplaatst. Begin oktober worden veertig schieralen uitgerust met een zender. In het voorjaar van 2022 worden ook andere vissen voorzien van een zender, waaronder de driedoornige stekelbaars.

"In het najaar trekt de schieraal vanuit het zoete water terug naar zee. Via de monitoring kunnen wij hun reis deels volgen. Hoe vinden ze hun weg door de Súd Ie? Weten ze de zee te bereiken? Hun doel is namelijk de Sargassozee", aldus Projectingenieur Tristan da Graça van Hogeschool Van Hall Larenstein. "Dit water nabij de Bermuda-eilanden is dé paaiplek voor aal."

"De vele gemalen, sluizen en stuwen in Nederland zijn obstakels voor palingen, ze kunnen de zee niet in- en uitkomen. Dit is één van de redenen waarom de populatie van deze soort terugloopt", licht da Graça toe.

Het programma Súd Ie wil de reis van vissen tussen zoet en zout verbeteren. Zo is er in de nieuwe sluis bij Oostmahorn een vispassage aangebracht. Ook in het natuurgebied Anjumer Kolken is een doorgang aangelegd en er zijn diverse opgroei- en paaigebieden gerealiseerd. In de sluis van Ezumazijl wordt in 2022 ook een vispassage gerealiseerd.

Bron Programma Súd Ie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *