Vierde golf staat op 16

BALLUM –Zondag 30 mei is het aantal besmettingen op Ameland verhoogd met twee. Gisteren werd er één bijgeteld en eergisteren in één klap vijf. Het aantal positieve tests van Amelanders in de vierde golf staat op 16, gerekend vanaf 18 mei 2021. 

Het totaal staat op 206, geteld vanaf de eerste besmettingen eind september 2020. 

Positieve tests op de Waddeneilanden

Landelijk neemt het aantal positieve testen steeds meer af. Vorige week waren dat nog 35.142 en deze week zijn dat 25.255. Van de Waddeneilanden doet Schiermonnikoog het het best. Daar kwamen afgelopen week geen positieve tests binnen. Op Terschelling worden minder positeve tests gemeld dan op Ameland, maar op Vlieland juist veel meer. Vlieland zit momenteel bij de subtop van gemeenten met de hoogste aantallen positieve tests van het land. Texel doet het beter dan Vlieland, maar minder dan Terschelling en Ameland, wat het aantal besmettingen aangaat.

Virusdeeltjes

Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is intussen gedaald naar 47,93 en dalende. In de meivakantie was dat nog 536,69 en stijgende. Met het afnemen van de drukte op het eiland, is het aantal virusdeeltjes in het rioolwater ook afgenomen.

Boodschappen

Gemeente Ameland roept via social media op om thuis te blijven bij klachten en een test aan te vragen. Veiligheidsregio Fryslân verspreidt adviezen voor wie een bezoek aan de Waddeneilanden brengt. Verder is het advies om niet gaan winkelen, maar om boodschappen te doen en om dat vervolgens niet met het hele gezin, maar alleen te doen.

Dinsdag 16 februari 2021 startte het vaccineren op Ameland. In totaal werden 465 eilanders geprikt; 75-plussers, zorgmedewerkers en bewoners van De Stelp en aanleunwoningen. Op 23 maart ontvingen zij hun tweede prik. Op 22 maart kreeg ook een grote groep 65-plussers hun eerste vaccinatie. Op 19 april konden zij hun tweede prik halen en de Amelanders tussen de 60 en 65 jaar hun eerste. Alle eilander volwassenen onder de 60 jaar kunnen eind mei hun eerste vaccinatie laten zetten.

Winkels en terrassen deels open

Stap voor stap opent de samenleving. De avondklok is vervallen en zijn we alweer vergeten. Onder voorwaarden zijn terrassen open tot 20.00 uur, winkels kunnen klanten ontvangen zonder winkelafspraak en studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen 1 dag per week les op locatie volgen. Het nieuwe advies voor thuisbezoek is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. 

De basisregels blijven belangrijk: handen wassen, afstand houden, een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes en thuisblijven en testen bij klachten.

Sneltets

Medical Ameland biedt een sneltests aan (klik op de link voor bereikbaarheid Medical Ameland) op locatie, bij u thuis. 

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *