Via wadlopen naar bijeenkomst Ameland

HARLINGEN –  Directeur Arjan Berkhuysen van de waddenvereniging kiest aanstaande maandag een bijzonder vervoermiddel op weg naar een bijeenkomst op Ameland. Hij gaat wadlopen. Via Twitter nodigt hij mensen uit om met hem mee te lopen en onderweg met hem het gesprek aan te gaan over de Waddenvereniging.

Arjan Berkhuysenschreef ook een blog over zijn onderneming:
 
We houden van natuur, maar hebben een hekel aan Natura2000.' Dat was de algemene boodschap aan Haagse kamerleden die een bezoek brachten aan Terschelling afgelopen woensdag. Ook Staatsbosbeheer werd niet gespaard. Sommigen, waaronder VVD kamerlid Anne-Wil Lucas, nuanceerden dat beeld nog een beetje. 'De laatste jaren zijn ze enorm veranderd hoor, er valt nu goed mee te praten.' Dat is ook zo, ik zie het en hoor het van verschillende kanten. Wat me dan opvalt is dat sommige mensen dat helemaal niet willen horen. Alsof zij het beeld van de grijze wollen sok die alles tegenhoudt warm koesteren.
Het sentiment wat er vooral onder zit, is volgens mij de allergie dat mensen van buiten het eiland bepalen wat wel en niet mag. Dat zie je overal, maar op een eiland nog eens extra. Eeuwenlang heeft men zelf de boontjes moeten doppen, afhankelijk van de grillen van natuur. En nu komen anderen voorschrijven hoe het zit met die natuur? Dat de
meerderheid van de eilanders nu leven van natuurliefhebbende bezoekers wordt algemeen erkend. Het zijn vooral de regels waar men op Terschelling tabak van heeft. Op de andere eilanden leeft dat geloof ik net zo.
Witte Reep

 

Volgende week maandag ga ik naar Ameland, om te praten met mensen die zich kwaad maken over verkwanselen van het wad, maar die niet meer praten met organisaties als de onze. Ik vind dat absurd en zoek de dialoog op. Niet iets van deze tijd, maar ik vind dat het moet. En daar moet je de tijd voor nemen. Dat doe ik maandag nogal letterlijk, want ik ga te voet. Mijn afspraken zijn 's avonds, dus ik ga mooi wadlopend naar het eiland. Heel symbolisch eigenlijk: vanaf de pier die ooit een dijk moest worden van Holwerd naar Ameland om de boel in te polderen. De reden waarom de Waddenvereniging destijds is opgericht. Met steun van eilanders, vissers, wadlopers en alle anderen die houden van het wad.  Er is trouwens nog plek voor acht mensen om mee te lopen. Wie loopt er mee? Aanmelden gaat via Twitter. Volg @waddentweets, retweet ons bericht en maak kans om mee te wandelen. Er is maar beperkt plaats. Dus wees er snel bij! Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

 
 
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *