”Vervuilde zee” kraakhelder

BALLUM – Een wat verontrustte Amelandliefhebber meldde zich bij Persbureau Ameland met de vraag of er op het eiland iets bekend is over een olievervuiling. Langs het kaatsveld van Damwoude was het onderwerp ter sprake gekomen. Enkele strandgangers hadden het weekend op Ameland doorgebracht en wilden maandag bij Buren een duik in de Noordzee nemen. De duik werd bruut onderbroken omdat het stel opliep tegen een bruinachtige substantie, “iets olieachtigs”, dat op het water dreef. “Het rook ook bepaald niet fris,” citeert de Amelandliefhebber de beide badgasten.
Een belronde langs gemeente, NAM, Klein Vaarwater, Heksenhoed en RWS levert geen verontrustend nieuws op.

Op het gemeentehuis kan niemand iets vertellen over een strandvervuiling en de voorlichter is pas maandag weer op haar stek. Er is niemand aanwezig die er iets over kan zeggen.

Woordvoerder Chiel Seinen van de NAM neemt de vraag wel serieus. Hij weet vooralsnog niets van een lozing of ongelukje, maar neemt direct contact op met het boorplatform in de Noordzee bij Buren. Als er iets is gebeurd, heeft de NAM een meldingsplicht aan Rijkswaterstaat, Kustwacht en gemeente Ameland. “We weten niets. Op het platform is het business as usual.” Later op de dag weet Seinen te melden dat hij uitsluit dat de drab een lozing is van het boorplatform of productieplatform. Beide NAMplatforms liggen enkele kilometers voor de kust van Buren. “Het is niet van ons afkomstig.”

Dirk Kooiker van Klein Vaarwater, de uitbater van badstrand Buren, heeft geen meldingen van de strandwachten over vervuiling binnengekregen. “Het enige wat ik gezien heb zijn van die schelpen.” De massaal aangespoelde scheermessen vormen bruine bulten op de vloedlijn. Geert de Jong van strandpaviljoen De Heksenhoed heeft op zijn terras ook geen enkele badgast over een vervuild strand gehoord.
Tonnie Overdiep van Rijkswaterstaat meldt dat juist dinsdag, de dag na de vermeende vervuiling, er een watermonster is genomen. Sip de Jong van de gemeente monsterde het zwemwater van de Noordzee bij Buren en constateerde dat het water schoon was. Tot een meter diepte was het kraakhelder en dat is uitzonderlijk, weet Overdiep. Hij vermoedt dat de bruine drab van de aangespoelde schelpen komt die zijn losgewoeld van de bodem of dat het schuim is van de suppletie. “Het zand en watermengsel wordt door de buis geperst en dat geeft schuim.” Als dat het is wat de badgasten maandag zijn tegengekomen, dan is er niets aan de hand, zegt de RWS-man. Dat schuim is organisch en het is zo weer verdwenen.

Met twee platforms voor het strand en de Golf van Mexico in het achterhoofd, is de vrees voor vervuiling van het Amelander strand een onderhuidse angst. Mocht er zich een calamiteit voordoen op Ameland dan is CNN eerder op het eiland dan gemeentewoordvoerders aan de telefoon.

© Persbureau Ameland  2010, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *