Veranderend klimaat, ruimte en tijd op Ameland

HOLLUM – Onlangs is een promotieonderzoek over Ameland geschreven met titel “Klimaat, ruimte en tijd in verandering”. Het is een etnografisch onderzoek van adaptaties en conflicten op Ameland, een onderzoek waarvoor de Duitse wetenschapper Lea Schmitt lange tijd observaties uitvoerde en interviews hield om data te verzamelen. Het onderzoeksverslag is ondermeer een beschrijving en reconstructie van haar informanten.Voor dit onderzoek woonde de Schmitt van september 2010 tot eind 2011 in Hollum, Ameland.

Schmitt gaat op zondag 12 april om 14.00 uur in Herberg De Zwaan in Hollum haar onderzoek presenteren. Zij doet dit in het Nederlands. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Uitgangspunt van de studie is het politieke gegeven dat Nederland op de klimaatverandering reageert met een verandering van ruimte: waar het mogelijk is zullen zogenoemde natuurlijke dynamische processen van wind en water hun gang kunnen gaan. Er zijn voldoende politieke programma's en onderzoeken over hoe je de gevolgen van klimaatverandering kunt opvangen maar er bestaan amper onderzoeken over de impact die het heeft op de bevolking. Vanuit een sociologisch perspectief laat Lea Schmitt zien tot welke discussies en conflicten deze wijze van beheer op Ameland leidt. Voorbeelden zijn de zandhaak voor de Ballumer kust en het kerf-project op de Vennoot. Schmitt heeft opvattingen van alle betrokken groepen en individuen geanalyseerd, om zienswijzen en standpunten beter te begrijpen. 

⇒ lees hier over Zware stormen door Klimaatverandering

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *