Amelanders reden Elfstedentocht ’85

HOLLUM – Het is 21 februari, half Ameland is jarig en de jarigen en visite zitten plat voor de buis. Het is Elfstedentocht-tijd. Dertig jaar geleden was het ook op deze dag.

In 2012 stonden schaatsende Amelanders klaar voor de Elfstedentocht van dat jaar. Het kwam er uiteindelijk niet van.

Tientallen Amelanders hadden de Elfstedenkoorts onder de leden. Zij maakten kilometers op het ijs om goed voorbereid aan de start in Leeuwarden te komen. Dit schreven we op 8 februari 2012:

De Elfstedentocht gaat over een traject van bijna 200 kilometer. Van stad naar stad, over meren, over sloten. Tussen de weilanden en onder de bruggen door. Honderdduizenden toeschouwers trotseren de kou en moedigen langs de route de schaatsers aan. Bij die toeschouwers zal zeker Henderika de Boer-de Boer uit Hollum aanwezig zijn. Zij wil op de Bonkevaaart haar Pieter verwelkomen, bij de finish van zijn Elfstedentocht.

Pieter de Boer werd dit weekend nog kampioen kortebaan op de ijsbaan van IJsclub Hollum. Hij versloeg in de finalerit Peter Wijnberg, die ook een startbewijs voor de Elfstedentocht 2012 op zak heeft. Pieter de Boer is vanmorgen richting Dokkum vertrokken met een twintigtal schaatsmaten om 'in te rijden.'

De Boer heeft schaatsbloed in de aderen. Zijn vader Cor, inmiddels de 70 gepasseerd, schaatst nog steeds. Zodra het ijs enige dikte heeft bindt hij de ijzers onder, steevast grijze wollen sokken over zijn broekspijpen dragend. Op de foto glijdt hij over de dijksloot.

Persbureau Ameland heeft al een aantal namen van Elfstedenrijders op een rijtje. Deze sporterslijst kan nog worden aangevuld. Geef graag de Elfstedenrijders van Hollum, Ballum, Nes en Buren door en SMS (0623218213) of Tweet, liefst in DM (@Ameland_Actueel) belevenissen en ervaringen en mail foto’s (info@persbureau-ameland.nl). Persbureau Ameland maakt er een ‘Ameland en de Elfstedentocht’ reportage aan. Zodra er nieuws is wordt dat op de website gezet.

Amelanders met een startbewijs voor de Elfstedentocht 2012:

André de Jong

André de Vries


André Douwe de Vries

André Kooiker

Bennie Dam

Engele Visser

Jan van der Meij

Jan de Jong

Jan van Ledden

Henk Metz

Kars Blokker

Leo Kiewied

Lex Kiewied

Martijn Beijaard

Peter Wijnberg


René Metz

Theodoor Kooiker

Theo IJnsen (Theo van Tine)


(ken je nog meer Amelanders met startbewijs?: geef de namen door)

Amelanders die al een Elfstedenkruisje hebben verdiend:

André de Vries (1986, 1997)

Bennie Dam (1985, 1986, 1997)

Cor de Boer (1986)

Engele Visser (1997)

Jan van Ledden (1985, 1986, 1997)

Sip Wiegersma (1957)

Rudolf Metz  (1985)

Theo IJnsen (Theo van Tine) (1997)

Theodoor Kooiker (1985, 1986, 1997)

Theo Metz (1985) 


(ken je nog meer Amelanders die al een kruisje hebben gereden?:

geef de namen en jaartallen door)

Amelander die hem ook reed (zwart):

Martin Kooiker (1986)

⇒ lees hier ook over de Elfstedentocht

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *