Veel kwallen en een koe in zee

HOLLUM – Vissers op het Wad hebben de laatste dagen enorm veel kwallen in hun netten. Er zijn altijd wel kwallen, maar de laatste dagen zijn de netten zwaar van drellerigheid. Er zijn heel veel kwallen en ze zijn vroeger dan anders. Vooral de Amerikaanse ribkwal is in grote aantallen aanwezig. Vissers die vissen in de coöperatie Vissers van de Kust hebben er enorm veel last van, meldt RTVNoord. Soms zijn fuiken niet meer te tillen, zo zwaar als ze zijn van de kwallenlast. Door de zachte winter is er veel plankton, dat voer is voor kwallen. De neteldieren profiteren ervan. Ze kunnen daardoor ook uitgroeien tot grote proporties, zoals in 2014 gebeurde.

Ameland

Op de kop het Ameland valt het aantal kwallen dat aanspoelt en op het vloedmerk ligt wel mee. Er ligt wel wat, maar de kwallen zijn niet groot en het zijn geen uitzonderlijk grote aantallen. 

Aanspoelen

Dat kwallen aanspoelen heeft met de windrichting te maken. Kwallen zijn voor hun voortbeweging afhankelijk van de zeestroming, die bepaald wordt door de wind en het weer.  Bij aflandige wind ontstaat een tegendraadse onderstroming in de zee. Die onderstroming neemt de kwallen mee die dicht bij de kust dobberen.

Koe

Geen of niet zo veel kwallen maar wel een koe in het water: Ameland had gisteren een zeekoe. Het dier is inmiddels weer een gewone koe in de wei. De roodbonte mocht gisteren voor het eerst naar buiten en werd daar wat doldriest van. Per ongeluk sprong ze over de dijksloot en liep ze het wad op. De KNRM moest eraan te pas komen om het dier uit het water te redden. Het leverde een mooi verhaal en mooie plaatjes op, die KNRM Ameland op haar Facebook pagina poste. 

lees hier over Reuzenkwallen

bekijk hier de Facebookpagina van KNRM met de foto's van de koe redding

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *