Van Dik Hout op Ameland in actie voor alvleesklierkanker 

AMERSFOORT – De bandleden van Van Dik Hout fietsen op zaterdag 29 oktober mee tijdens de tweede editie van de Deltaplan Challenge Ameland. Hiermee zetten ze zich in voor meer wetenschappelijk onderzoek naar alvleesklierkanker. Speciaal voor alle deelnemers geeft de band na afloop een uniek akoestisch optreden. 

De Challenge op Ameland wordt georganiseerd door het Deltaplan Alvleesklierkanker. Een landelijk samenwerkingsverband van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), de 15 expertisecentra verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group en het patiëntenplatform Living With Hope.

Zanger Martin Buitenhuis vertelt: ‘Als band hebben we de impact van deze ziekte van dichtbij meegemaakt. Onze drummer, Oscar Kraal, overleed in 2021 aan alvleesklierkanker. Nog maar 50 jaar oud. Daarom voelen we ons als ambassadeur zeer betrokken bij deze Challenge en bij het Deltaplan’. 

Ameland is niet zomaar gekozen als locatie. Van bovenaf gezien heeft het eiland de vorm van een alvleesklier. De Challenge staat in het teken van een sportieve uitdaging, maar ook van verbinding. Veel deelnemers hebben de impact van de ziekte van dichtbij meegemaakt, doordat zij een naaste hebben verloren aan alvleesklierkanker. Ook artsen doen mee. 

Doodvonnis

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan deze ziekte. Dat zijn 8 Nederlanders per dag. Ongeveer ook 2.800 patiënten krijgen jaarlijks de diagnose. Deze diagnose is zo goed als een doodvonnis vanwege de schrikbarend slechte prognose; na 5 jaar is slechts 9% van de patiënten nog in leven. Als de ziekte behandeld kan worden heeft het vaak een enorme impact op de kwaliteit van leven. In de afgelopen 30 jaar is op bijna alle vormen van kanker flinke vooruitgang geboekt in overleving. Helaas niet bij alvleesklierkanker.

Iedereen kan een steentje bijdragen

Iedereen die zich in wil zetten voor het goede doel kan meedoen aan de Deltaplan Challenge. Deelnemers kunnen zich via de actiepagina inschrijven voor een rondje Ameland van 15, 25 of 50 kilometer. Individueel of als team. Hardlopend, wandelend of fietsend. 

Voor wie niet mee kan doen aan de Challenge is er toch een mogelijkheid om bij te dragen aan het Deltaplan. Dat kan met een donatie voor mee onderzoek.

Over het Deltaplan Alvleesklierkanker

Het Deltaplan Alvleesklierkanker heeft als missie om wetenschappelijk onderzoek te versnellen. Met als doel om voor iedereen zo snel mogelijk de juiste behandeling beschikbaar te hebben. Ook willen we betere overleving realiseren en patiënten een betere kwaliteit van leven bieden. Binnen het Deltaplan  werken we met internationale connecties, over de grenzen van ziekenhuizen heen op landelijke schaal aan oplossingen. De opbrengst van de Deltaplan Challenge Ameland komt volledig ten goede aan het Deltaplan Alvleesklierkanker.

Bron Deltaplan Challenge Ameland

lees ook hier over Deltaplan Challange Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *