Van Borken naar Ameland om piepschuim op te ruimen

HOLLUM – Persbureau Ameland publiceert op Reporters Online en op Blendle. Waardeer uw tegoed op en lees het hele artikel over het gezin dat van Borken naar Ameland reisde om een dag plastic en piepschuim op te ruimen. Het artikel kost 28 of 69 cent, al naar gelang de lengte van het stuk, en uw leestegoed begint bij 5 euro.


Van Borken naar Ameland om piepschuim op te ruimen

Overal waar je kijkt ligt piepschuim op het strand van Ameland. Grote stukken, brokjes en in bolletjes uit elkaar gevallen styropor parels. Met de harde wind waait het lichte spul over het strand naar de duinen en zelfs daaroverheen. Honderden strandschoonmakers, milieujutters, speuren op het strand, in de duinen en in het achterland naar plastic en piepschuim; eilanders en badgasten werken samen aan een schoon strand.

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor een van ’s werelds grootste containerschepen, de MSC Zoë, 277 containers. Als alles goed gaat kan het schip wel 20.000 in één keer vervoeren. Maar in die nacht ging het niet goed. Het was stormachtige op de Noordzee boven de Waddeneilanden en de containers tuimelden van het dek. De meeste zijn op de bodem van de zee beland en andere spoelden aan. Op Vlieland, Terschelling, Ameland, Het Rif en Schiermonnikoog en uit al die containers nam de stroming spullen mee naar de kust.

Schoenen en my little pony

De Noordzee spuwde slippers, bootschoentjes, werkschoenen, my little pony’s, kuipstoeltjes, koelkasten en diepvriezers, grote speelgoedauto’s, generatoren, benzinetanks, flat screen tv’s, IKEA-kastjes, krukjes, dekbedden, toppers, klapstoeltjes, barbiepoppen, kussens, lampen, autobanden, manden, rieten harten, kransen en kinderjasjes uit. Het lijken gouden tijden voor jutters, maar de eilanders onderkennen de keerzijde.

⇒ lees hier het hele arikel na opwaarderen van uw leestegoed

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *