Ameland overtuigt RWS nog niet

BALLUM – Burgemeester Gerard van Klaveren van Ameland heeft zich hard gemaakt om Rijkswaterstaat te overtuigen dat een ramp zoals met het schip MSC Zoe moet worden behandeld als een olieramp. De MSC Zoe verloor boven Terschelling en Borkum zo’n 280 containers. Ze vormen een gevaar voor de vaarweg en daarnaast een milieuramp voor de kuststrook. Een deel van de containers is opengescheurd en spuwt goederen en verpakkingsmateriaal uit. Vooral het plastic en piepschuim is een drama voor de Waddeneilanden.

RWS en olieramp

Rijkswaterstaat (RWS) staat bij een olieramp vooraan. Een grote, alles vervuilende olieramp, is het land tot nu toe gespaard gebleven. Gelukkig voor het Nederlandse kustgebied. Wel zijn er wekelijks kleinere verontreinigingen waarvoor RWS in het spier komt. RWS houdt af en toe oefeningen voor grootschalige olieverontreinigingen, maar diezelfde oefeningen en datzelfde protocol gelden niet voor een containerramp zoals in de eerste dagen van januari plaatsvond.

Het momentum

Burgemeester Van Klaveren leidde Michèle Blom – zij is directeur-generaal Rijkswaterstaat, de hoogste ambtenaar van RWS – zaterdag rond op het eiland en probeerde haar te overtuigen dat de zwaarte van deze ramp gelijk gesteld zou moeten worden met die van een olieramp. Het Rijk is dan verantwoordelijk voor de acties en communicatie. “Ik kon haar niet overtuigen,” zegt de burgemeester met enige spijt. Dat betekent niet dat hij de handdoek in de ring gooit. Samen met de drie andere Friese Waddeneilanden gaan ze de politiek in Den Haag benaderen. “Het momentum is daar.”

Vanmorgen confereerden de vier – Tineke Schokker van Vlieland, Bert Wassink van Terschelling, Ineke van Gent van Schiermonnikoog en Gerard van Klaveren van Ameland – daarover via videoverbinding. Texel deed niet mee. Het eiland valt niet binnen Veiligheidsregio Fryslân en het Noord-Hollandse Waddeneiland bleef grotendeels vrij van troep. Er spoelde maar een fractie aan, al ligt er wel een container op Razende Bol.

Grip 4

Het incident van de overboord geslagen containers is inmiddels opgeschaald naar Grip 4, waarmee wordt aangegeven dat het een Gemeentegrensoverschrijdende calamiteit betreft. Niet alleen de burgemeesters en de Veiligheidsregio maar ook de ministeries bemoeien zich ermee. Bij een Grip 4 kunnen betrokken ministeries Departementale Coördinatie Centra opzetten, waarmee de communicatie makkelijker wordt.

De Veiligheidsregio Fryslân is de spil bij crisisbeheersing voor wat er op het land gebeurt. De gemeente is niet voor alles wat er binnen de gemeente gebeurt gevoegd gezag. 

Betrokkenheid

De burgemeester wil nog even kwijt dat hij zeer onder de indruk is van de betrokkenheid van mensen, eilanders en gasten.

Vanavond meldt hij in de raadscommissievergadering de stand van zaken aangaande de containerramp. Enkele politieke fracties hebben vragen gesteld waaruit blijkt dat ze ontevreden zijn over communicatie en organisatie. “Daar red ik me wel mee,” zegt Van Klaveren.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *