Politiek ontevreden over Ameland in containerkwestie

Geplaatst op: 04 januari 2019 - Categorie: Alles & Algemeen

BALLUM – Maandag 7 januari 2019 is er om 19:30 uur weer een raadvergadering en vaste prik is dan het vragenhalfuurtje. Fracties kunnen prangende vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Staande de vergadering krijgen ze antwoord, al wordt er ook regelmatig gebruikt gemaakt van een schriftelijke beantwoording.

AmelandEén, PvdA en Algemeen Belang Ameland willen meer weten over het hoe en wat van de containers die overboord gingen en waarvan een deel van de inhoud op het strand van Ameland belandde. De vragen gaan over de communicatie van de gemeente, het gevaar dat de containers voor het milieu betekenen, wie er voor de kosten van de opruimacties opdraait en waarom de burgemeester van Ameland niet te zien was op radio en televisie, in tegenstelling tot de burgemeesters van de andere Friese Waddeneilanden. De antwoorden komen maandag.

De vragen:
AmelandEén

 • Door overboord geraakte containers van de MSC Zoe in de nacht van 1 op 2 januari vinden we een enorme ravage over een groot deel van Nederlandse waddenkust, die naar alle waarschijnlijkheid de komende weken tot maanden ook het strand van Ameland zal teisteren.
  Wij constateren dat er op 2 januari door de gemeente Ameland relatief weinig wordt gecommuniceerd over deze ramp in vergelijking tot de andere Waddeneilanden en vragen ons af in hoeverre er draaiboeken klaar liggen voor situaties als deze?
 • En waarom worden de verschillende netwerken die bestaan voor noodsituaties zoals die van de politie, brandweer, KNRM en Sigma niet aangewend voor situaties als deze? Dit is dan geen officiële uitruk, maar hun kennis en expertise kan goed gebruikt worden.

PvdA

 • De recent aangespoelde containers e.d. drukken ons wederom met de neus op de feiten: het scheepvaartverkeer boven de Waddeneilanden kan nog steeds voor onaangename verrassingen zorgen.
  Volgens ons is het noodzakelijk een alarmerend geluid te laten horen richting de nationale en internationale beleidmakers op het gebied van de scheepvaart en het milieu. Een geluid dat je als gezamenlijke Waddeneilanden moet laten horen.
  Deelt u onze mening?

Algemeen Belang Ameland

 • Nadat er deze week een dikke storm gewoed heeft zijn van één van de grootste containerschepen ter wereld meer dan 250 containers van boord geslagen. Deze drijven voor onze en de Duitse kust of zijn inmiddels aangespoeld of geborgen.
  De stranden van de eilanden zijn bezaaid met goederen, maar ook met plastic, piepschuim en ander verpakkingsmateriaal.
  Om de stranden op te ruimen en schoon te maken moet er veel kosten gemaakt worden. Wie draait er op voor deze kosten?
 • Alle burgemeesters/ strandvonders van de collega-eilanden lieten van zich horen op radio of op televisie. Waar was onze burgemeester/ strandvonder?

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?