Vallende sterren in de nacht naar zondag

HOLLUM – De komende nacht zijn de Geminiden zichtbaar, een meteorenzwerm die zijn oorsprong in het sterrenbeeld Tweelingen vindt (Gemini). Het hoogtepunt van de meteorenregen ligt aan het einde van de nacht. De omstandigheden zijn vrij gunstig om de vallende sterren te zien.

Vanavond klaart het steeds verder op. In de vrij heldere nacht zijn de weersomstandigheden ideaal voor de waarnemers. De maan geeft nog vrij veel verstorend licht, maar is afnemend. De Geminiden zijn een fraaie verschijning, en zelfs talrijker dan de meer bekende Perseïden van augustus. In vergelijking met de Perseïden zijn het tragere meteoren, met een valsnelheid van 35 kilometer per seconde tegenover 61 kilometer per seconde. Zo zijn ze duidelijker waar te nemen.

De temperaturen dalen wel tot rond het vriespunt, waardoor het koud kan zijn vannacht en plaatselijk glad. De minst gunstige regio’s voor een heldere hemel zijn volgens MeteoGroup het zuidoosten en oosten van het land. Daar kunnen mist, nevel en lage bewolking roet in het eten gooien. Elders in het land lijkt het vrij helder te worden. De beste omstandigheden om de vallende sterren waar te nemen zijn een donkere omgeving en uiteraard een heldere hemel. De meeste meteoren zijn te zien ver van stadslicht en andere lichtverstoring vandaan. Op de Waddeneilanden is het relatief donker, vooral op het strand.

lees hier meer over Vallende sterren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *