Tjeerd Kooiker van Ameland overleden

BUREN – Zondag 14 december is oud-raadslid en oud-wethouder van Ameland Tjeerd Kooiker overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Kooiker (72) begon zijn politieke loopbaan in 1974 als raadslid en fractievoorzitter van Belangen Combinatie Ameland (BCA). In 1978 werd hij gekozen tot wethouder en deze functie vervulde hij drie raadsperiodes tot 1990. In dat jaar stopte Kooiker tijdelijk met de politieke werkzaamheden. Hij had het als campinghouder te druk en verzorgde bovendien zijn ernstig zieke vrouw die in 2000 overleed. Dat was niet te doen samen met het intensieve werk van wethouderschap. Twaalf jaar later zag Ameland Kooiker terug in de politiek. BCA ging samen met ABA onder de naam Algemeen Belang Ameland verder en Kooiker werd raadslid.

Op de eerste januari van 2008 stapte hij uit de actieve politiek. Kooiker was inmiddels  gepensioneerd en meende, met een knipoog, dat een gepensioneerde zich als zodanig moest gedragen. Hij bleef actief in de schaduwfractie van de partij.

Op 17 december 2007 werd Tjeerd Kooiker na afloop van de raadsvergadering geridderd. Ten overstaan van collega politici, zijn zoon en dochter, familie en vrienden werd de Buremer toegespeeld door brassband Canite Tuba, waarvan hij sinds jaar en dag lid was. Burgemeester Albert de Hoop mocht hem namens Koningin Beatrix de versierselen opspelden die horen bij een Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De geridderde werd geroemd om zijn werk voor de gemeenschap. Al in 1968 werd hij voorzitter van Dorpsbelang Buren. Zes jaar later richtte hij de politieke organisatie BCA op en werd daarvan fractievoorzitter. In datzelfde jaar werd hij raadslid en vier jaar later wethouder.

Van alle zaken waar Kooiker de hand in heeft gehad is plan De Vleyen hem het meest dierbaar. Van dit recreatiegebied bij Nes hebben dagelijks mensen plezier ook al had het in Kooikers ogen nog grootser uitgevoerd kunnen worden.

Naast zijn politieke werk was Kooiker jarenlang voorzitter van Brassband Canite Tuba en bestuurslid van Stichting Natuurmuseum. Door zijn bestuurlijke ervaring wist Kooiker ‘alles’ over Ameland, werd gezegd.

De grote aimabele man uit Buren had vooral belangstelling voor natuur en cultuur. Na vijftig jaar lidmaatschap van de muziekvereniging noemde de burgemeester hem een “pijler van de muziekbeoefening op Ameland.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *