Vaarten vallen uit

NES – Bij Wagenborg Passagiersdiensten vallen zaterdag 16 januari enkele vaarten uit. WPD meldt dat de 17.00 uur veerboot van Ameland en 18.00 uur veerboot van Holwerd niet varen. Het is om 18:16 uur laag water. Het water komt ongeveer 60 centimeter lager dan normaal.

Waterstanden 

De waterstand wordt niet alleen bepaald door het getij, maar ook door de wind. De verwachting is dat met laag water er zaterdag 16 januari tussen 54 en 65 centimer minder water staat dan gemiddeld bij eb in het gebied tussen Harlingen en Delfzijl. Rijkswaterstaat geeft voor West-Terschelling -163 aan, wat 58 centimeter lager is dan volgens het astronomisch getij. Lauwersoog krijgt te maken met -186, 62 centimeter minder dan normaal. Ameland zit daar tussenin.

Het astronomisch getij is een berekening van het getij naar aanleiding de bewegingen van de aarde en de maan. Die zijn heel constant en dat is het ritme van eb en vloed ook. Het is in Nederland twee keer hoogwater en twee keer laagwater per 24 uur en 50 minuten. Met dit ritme hebben we normaal gesproken te maken en de hoog- en laagwaterstanden zijn op basis van dat ritme vrij nauwkeurig en voor jaren vooruit te voorspellen. Alleen bijzondere weersomstandigheden of andere factoren kunnen een plus of een min aan de voospelde stand geven.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *