Urgenda op Ameland

BALLUM – De Urgenda-Karavaan deed Ameland aan. Een elektrisch treintje reed op het eiland met in zijn kielzog mensen die met duurzame projecten bezig zijn.

De Urgenda-karavaan reed op 1, 2 en 3 juli door Friesland en op 3 juli was Ameland aan de beurt. Samen met de provincie reden de hybride auto’s van Urgenda door de regio en besteedden aandacht aan duurzame voertuigen, duurzame woningen en de Waddeneilanden. In de Urgenda-taxi vinden steeds gesprekjes plaats met mensen met duurzame ideeën, politici, beleidsmakers, bedrijven, particulieren. Deze en andere gesprekjes worden gefilmd en elke dag geplaatst op YouTube en op de website van Urgenda.

De Urgenda wil samenwerken met alle organisaties en personen die werken aan een duurzame samenleving. Zij probeert de innovatiekracht en duurzaamheidsdynamiek in de samenleving te mobiliseren door zoveel mogelijk de energie, inspiratie en passie die in de samenleving zit te gebruiken.

Op Ameland waren vertegenwoordigers van alle Waddeneilanden aanwezig. Elk eiland heeft eigen duurzame projecten. Ameland kent het HRe project, het groene licht, en het waterstog in aardgas project. Meer duurzame projecten staan op stapel. Als eerste staat het vervolg op Hre I op de agenda. Met HreII volgt in het najaar de plaatsing van honderd Hre ketels, waar Amelanders op kunnen inschrijven. Tevens is er op het eiland een onderzoek gaande naar de productie van biogas. Ameland wil wel wat met kleinschalige windturbines en het eiland ziet kansen op het gebied van geothermische energie. De bestaande boorputten van de NAM zouden gebruikt kunnen gaan worden om aardwarmte te exploiteren. Verder liggen er kansen op het gebied van elektrisch vervoer en bussen die rijden op aardgas.

Ameland maakt toeristische attracties van de projecten. Burgemeester Albert de Hoop ziet het eiland als platform om te laten zien wat er allemaal kan.

In Ballum werd tevens de eerste elektrisch aangedreven doktersauto onthuld. De auto komt niet op dit eiland te rijden. Het voertuig van UMCG Antonius Ambulancezorg, die het ambulancevervoer op Terschelling verzorgt, gaat ermee op Terschelling rijden. De tweezitter kan voor allerlei vormen van medische hulpverlening worden ingezet, maar niet voor patiëntenvervoer.

>>> zie voor meer Urgenda nieuws op de website van Urgenda, op Ameland.StartMenus te vinden in de rubriek Duurzaam Ameland.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *