Uitrol openbare laadpalen van start

LEEUWARDEN – Vanaf vandaag kunnen inwoners van Fryslân openbare laadpalen voor elektrische voertuigen aanvragen. Voor eind 2023 komen er 700 publieke laadpalen bij in de provincie. Elke paal heeft twee laadpunten. Een belangrijke stap naar een volledig dekkend laadnetwerk, dat de komende jaren verder uitgebreid gaat worden. Het bedrijf TotalEnergies heeft de aanbesteding gewonnen en levert en plaatst de laadpalen.

Een volledig netwerk van openbare laadpalen maakt elektrisch rijden toegankelijker. Van de 18 Friese gemeenten nemen er 17 deel aan de concessie voor het plaatsen van laadpalen. Het uitbreiden van het laadnetwerk gebeurt onder andere op basis van aanvragen van inwoners. De laadpalen komen op publieke locaties. Inwoners die een elektrische auto hebben zonder eigen oprit kunnen een laadpaal aanvragen. Dit geldt ook voor bedrijven. Om de juiste locatie voor de laadpalen te bepalen wordt ook gekeken naar de belasting van het netwerk. De laadpalen zijn voor algemeen gebruik en niet alleen voor de aanvrager.

‘’Als Friese overheden hebben we hier lang naar toegewerkt. Het toenemende aantal elektrische auto’s vergt een goed laadnetwerk en dat past ook bij onze ambities voor duurzaamheid’’, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. De eerste van de 700 nieuwe laadpalen wordt volgens haar begin 2022 geplaatst.

Lokale duurzame energie

Naast de inkoop van Nederlandse duurzame stroom uit zon en wind stimuleert TotalEnergies het opwekken van lokale duurzame energie. Het inkopen van duurzame stroom was een aanbestedingseis. Het opwekken van lokale duurzame energie was een grote wens. Door stroom in te kopen bij verschillende lokale producenten in Fryslân op het moment van laden brengt TotalEnergies het opwekken en het verbruiken van stroom dichter bij elkaar. Dit is niet alleen groener, maar ook kostenbesparend en het voorkomt drukte op het net.

Een laadpaal aanvragen kan via www.laadpaalnodig.nl. Daar staan ook de voorwaarden beschreven. Gemeente Súdwest-Fryslân heeft een eigen concessie. Inwoners van deze gemeente kunnen voor het aanvragen van een laadpaal terecht op de website van de gemeente.

Bron Provincie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *