CO2-compensatiefonds Wagenborg open voor nieuwe aanvragen 

BALLUM – Het CO2-compensatiefonds van Wagenborg Passagiersdiensten staat weer open voor nieuwe aanvragen. Eilanders kunnen tussen 13 december 2021 en 16 januari 2022 voorstellen indienen voor projecten die uit het fonds gefinancierd kunnen worden. De dorpsbelangen vormen een beoordelingscommissie. 

Reizen gaat gepaard met de uitstoot van CO2. Dat geldt ook voor het reizen met de veerdienst, zolang de schepen nog varen op fossiele brandstof. Om de CO2-uitstoot van het reizen met de veerdienst te compenseren, heeft Wagenborg Passagiersdiensten in 2019 een compensatiefonds in het leven geroepen. Passagiers van de veerdiensten naar Schiermonnikoog en Ameland hebben de keuze om een vrijwillige toeslag te betalen en daarmee te helpen de uitstoot van hun overtocht te compenseren. Wagenborg garandeert een budget van 30.000 euro per jaar. 

Wagenborg Passagiersdiensten, de gemeente Schiermonnikoog en de gemeente Ameland hebben hun onderlinge afspraken over het compensatiefonds vastgelegd in een overeenkomst. Afgesproken is dat Wagenborg de inning van de toeslagen verzorgt. Eilanders kunnen projecten indienen die voor financiering uit het fonds in aanmerking komen. De gemeenten verzorgen de administratie van de ingediende voorstellen. Een onafhankelijke commissie die bestaat uit bestuursleden van de dorpsbelangen op beide eilanden beoordeelt eenmaal per jaar welke projecten voor een bijdrage in aanmerking komen. 

De voorstellen voor een bijdrage uit het CO2-compensatiefonds kunnen tussen 13 december 2021 en 16 januari 2022 worden ingediend via duurzaam@schiermonnikoog.nl of via duurzaamameland@ameland.nl. Hiervoor is een formulier beschikbaar. De beoordelingscommissie kijkt onder meer naar de CO2-reductie, de kosten, de mate van innovatie, de looptijd, het draagvlak onder de bevolking, de zichtbaarheid van het project, de haalbaarheid en de risico’s. De beoordeling vindt in het eerste kwartaal van 2022 plaats. De toekenningen worden zo snel mogelijk bekend gemaakt aan de aanvragers. Het bedrag dat de commissie toekent aan een aanvraag kan afwijken van het bedrag dat wordt gevraagd. 

Meer informatie over het CO2-compensatiefonds op de website van Wagenborg Passagiersdiensten en op de websites van de gemeenten Schiermonnikoog en Ameland. 

lees hier welke projecten in april 2021 uit dit fonds kregen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *