Tweede Kamer tegen aanboren nieuwe gasvelden Waddenzee

HARLINGEN – Bedrijven die nieuwe gasvelden willen aanboren in het waddengebied krijgen het moeilijker als het aan een groot deel van de Tweede Kamer ligt. Dat bleek vandaag tijdens het debat over de nieuwe Mijnbouwwet. De Waddenvereniging hoopt dat de Tweede Kamer tijdens de stemmingen aanstaande dinsdag daar ook daadwerkelijk expliciet voor kiest. 

Op basis van de discussie, kan geconcludeerd worden dat gaswinning bij Terschelling en bij Schiermonnikoog door de Kamer niet geaccepteerd wordt. Politieke partijen dienden amendementen in om dit soort winniningen te voorkomen. Het grootste veld onder de Waddenzee mag van D66, de PvdA, CDA en VVD wel aangeboord worden vanaf de kant. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging: 'We hebben vandaag veel bereikt. Voor investeerders wordt het steeds duidelijker dat nieuwe gaswinningen in het waddengebied echt niet meer kunnen. Schuin boren vanaf de wal lijkt echter wel buiten schot te blijven in de wet, ook nieuwe winningen. Gezien de discussies over fossiele energie en zeespiegelstijging zijn we daar minder gerust op'.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer spraken Kamerleden hun zorgen uit over de mogelijke gevolgen van dergelijke mijnbouw in het waddengebied. Gaswinning draagt bij aan klimaatverandering en daarmee ook zeespiegelstijging, de grootste bedreiging voor het waddengebied. Nu de meerderheid van fossiele reserves in de grond moeten blijven om aan de nieuwe klimaat afspraken te voldoen is het uitsluiten van winning bij kwetsbare natuurgebieden een logische keuze. Ook waren er zorgen over het landschap, milieu en de gevolgen voor toerisme. 

Dinsdag 6 juli gaan de Kamerleden stemmen over amendementen. Als die worden aangenomen moet Minister Kamp deze overnemen in het nieuwe wetsvoorstel. De Waddenvereniging volgt het op de voet!

Bron: Waddenvereniging

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *