Twee keer lintje op Ameland: Piet Faber en Harry Wijnberg

HOLLUM – Op Ameland daalde op de dag voor Koninginnedag de lintjesregen neer.

De Koningin benoemde twee Hollumers tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Piet Faber (60) en Harry Wijnberg (66).

Piet Faber kreeg de onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor de Amelander samenleving. Hij was 28 jaar lid van de vrijwillige brandweer en zette zich 20 jaar in als bestuurslid van VVV Ameland. Faber was 11 jaar bestuurslid van CNS Koningin Wilhelmina en gaf 16 jaar samen met zijn vrouw Anja Faber- de Jong leiding aan de Zondagsschool. Vanaf de oprichting in 1989 is hij bestuurslid van de Stichting Paardenreddingboot Ameland en namens deze stichting zit hij in het bestuur van de Stichting Amelander Musea. Faber werd met een smoes naar de Hervormde kerk gelokt. Er zou iets met de verlichting niet in orde zijn. Piet Faber verzorgt namelijk het onderhoud van de gebouwen en de landerijen van de kerk. In de kerk werd er niet naar het installatiewerk gekeken, maar zat zijn familie klaar en stond de burgemeester met een kistje met het lintje op hem te wachten.

Een klein uurtje later was het Maritiem Museum het middelpunt van een openingshandeling en een decoratie. Oud verzetsman Wim de Boer opende de tentoonstelling “Ameland tijdens de Tweede Wereldoorlog.” Harry Wijnberg zat op de derde rij, niet wetende dat de burgemeester voor hem een lintje in petto had. Wijnberg is één van de stille krachten waar de Amelander samenleving niet zonder kan, memoreerde burgemeester Albert de Hoop. Van 1971 tot 1999 was Harry Wijnberg lid van de vrijwillige brandweer. Hij was 12 jaar kerkenraadslid van de Gereformeerde kerk en 27 jaar drager bij begrafenisvereniging De Laatste Eer. Momenteel zit Wijnberg nog in het bestuur van de Vereniging Korenmolens Ameland. Hij is de man die zich vooral met de Amelander mosterd bezighoudt. Verder is hij vrijwilliger bij de demonstraties van de paardenreddingboot en verricht hij vrijwilligerswerk bij diverse museumactiviteiten. Van Dorpsbelang Hollum was hij 17 jaar lang bestuurslid en nu nog vrijwilliger bij het organiseren van activiteiten.

© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *