Twee jan-van-genten, samen verstrikt

TEXEL – Strandwandelaars vonden gisteren twee jan-van-genten, die samen vastzaten in een touw. Ze bevrijdden de vogels en belden Ecomare, waarop dierverzorger Jarco Havermans naar het strand ging. Jarco trof twee ernstig verzwakte dieren aan.

Hoe de vogels precies verstrikt zaten, is niet bekend. Het is opvallend dat zo’n dik stuk touw ook tot verstrikking kan leiden, zelfs bij twee vogels tegelijk! De jan-van-genten zijn helaas geen uitzondering. Touwen, linten en stukken net veroorzaken veel leed bij zeevogels, zeezoogdieren en vissen. Een recent voorbeeld is Nylon, de grijze zeehond die onlangs met een stuk net om zijn bek en nek in de opvang van Ecomare belandde.

De twee jan-van-genten zijn in de vogelopvang van Ecomare onder een warmtelamp geplaatst. Het zijn een volwassen vogel en een in jeugdkleed, vermoedelijk een tweedejaars. Deze laatste was erg onderkoeld en zwak toen hij in de opvang kwam, maar reageert inmiddels alert. Hopelijk kunnen ze binnenkort bij de vaste groep jan-van-genten worden gevoegd om te revalideren in groepsverband. Als ze zijn hersteld worden ze weer vrijgelaten bij zee.

Jan-van-genten zijn indrukwekkende zeevogels met een vlijmscherpe snavel, dus de redders namen wel een risico. De dierverzorgers van Ecomare doen bijvoorbeeld altijd een beschermbril op als ze een jan-van-gent hanteren, want de vogels kunnen op ogen mikken. Wanneer een grote vogel in de problemen is, adviseert Ecomare om hem niet zelf te pakken, maar de dichtstbijzijnde opvang te bellen. Voor Ameland is dat de Dierenambulance, te bereiken via 06 22 76 74 70.

Bron Ecomare

lees hier over Nylon

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *