Zwaargewond nettenslachtoffer

TEXEL – De week begon heftig voor de dierverzorgers van Ecomare: op maandagochtend vroeg kregen ze een telefoontje over een zeehond ‘met vermoedelijk een net om zich heen’ in de waterlijn bij Paal 14. Omdat het mogelijk om een groter dier zou kunnen gaan, gingen dierverzorgers Mick, Rowanne en Jasmijn er met zijn drieën op af. De zeehond lag ernstig verstrikt op de kant.

De zeehond lag met zijn kop naar zee. Dankzij de wind hoorde hij de dierverzorgers niet aankomen en konden zij een groot hoepelnet om hem heen plaatsen. Vanwege de ernst van de verwondingen besloten ze het dier niet ter plekke los te snijden, maar met net en al mee te nemen naar de opvang. Hij had sowieso nog verdere behandeling nodig. Bij Ecomare was de dierenarts snel ter plaatse om het net samen met de dierverzorgers los te snijden en de behandeling te starten.

De dierverzorgers zijn wel wat gewend, maar voor dit slachtoffer hadden ze wel echt een sterke maag nodig. Het net zat helemaal om de zeehond heen gewikkeld en was een combinatie van nylon draad en touw. Het zat diep ingesneden in de nek van het dier, zijn mondhoeken waren uitgescheurd en ook in zijn bek was hij beschadigd. Dit was een van de ernstigste gevallen die ze ooit hadden gezien.

De zeehond, een grijze zeehond van 30 kilo, is een nog jong mannetje dat afgelopen winter geboren is. Hij moet geruime tijd met het net hebben rondgezwommen. Doordat het dier groeide, is het touw steeds dieper in zijn vlees gaan snijden. Of hij het gaat redden, is nog onzeker. De dierenarts heeft de wonden ontsmet en hem medicijnen toegediend per injectie. Het is nu spannend of hij zelf gaat eten en of hij herstelt. Hij heeft de toepasselijke naam Nylon gekregen.

Bron Ecomare

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *