Twee dagen prikken op Ameland

Geplaatst op: 13 maart 2021 - Categorie: Ameland & Eilanden

LEEUWARDEN - Het aantal besmettingen in de provincie Fryslân is stabiel, er zijn meer vaccinaties gezet en er is een recordaantal tests gedaan. Dat laat GGD Fryslân weten. Het aantal coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week nagenoeg gelijk gebleven. Er waren 1173 positieve tests tegenover 1159 een week eerder. Er is een recordaantal van 13.720 Friezen getest, zo’n 3000 meer dan een week eerder. Het aantal vaccinaties dat gezet is bij inwoners van Fryslân steeg flink.

Vaccinatie Waddeneilanden
In de week van 22 maart vaccineert GGD Fryslân weer op de Waddeneilanden. Ouderen en zorgmedewerkers krijgen hun tweede prik. Daarnaast is op Terschelling en Ameland ook de groep van 65 tot 75 jaar aan de beurt. Die krijgt een uitnodiging voor de eerste prik. Op Vlieland en Schiermonnikoog kwamen tijdens de eerste ronde alle 60-plussers al in aanmerking.
Door de extra vaccinaties blijven de teams van de GGD langer op de eilanden. Op Ameland duurt het prikken twee dagen (22 en 23 maart), op Terschelling drie dagen (25, 26 en 27 maart). Op 24 maart zijn Vlieland en Schiermonnikoog aan de beurt.

Ameland
Wie geboren is tussen 17 februari 1946 en 1 januari 1957 krijgt een brief met alle informatie voor het maken van een afspraak.
Op 23 maart krijgen zorgmedewerkers en Amelanders van 75 jaar en ouder hun tweede prik.

Tests
Al zeven weken schommelt het aantal positieve testuitslagen dat erbij komt rond de 1200 per week. Het aantal tests steeg in die periode met meer dan de helft. 

Ouderen
Al enkele weken raken minder ouderen besmet door het coronavirus. Doordat de oudste mensen als eerste gevaccineerd zijn, zijn daar de minste besmettingen. Het aantal besmette negentigplussers daalt voor de vijfde week op rij. In de leeftijdsgroep 80-90 jaar is de daling wat later ingezet.

Dertigers en zestigers
Onder dertigers en zestigers nam het aantal positieve tests het meest toe. Bij basisschoolleerlingen waren iets meer besmettingen. Het aantal uitbraken op de werkvloer nam toe. Er zijn nu in Fryslân 48 clusters van drie of meer besmettingen. Vorige week waren dat er ruim de helft minder.

Vaccinaties? 
De afgelopen week heeft de GGD 6889 inwoners van Fryslân kunnen vaccineren. Een week eerder ging het om 4156 personen. De verwachting is dat het aantal vaccinaties de komende weken blijft toenemen. In totaal zijn door de GGD nu 46.652 prikken gezet bij inwoners van Fryslân, van wie iets meer dan 25.000 bij 70plussers. Ruim 8200 Friezen hebben twee prikken gehad. Niet alleen de GGD prikt 70plussers, dit gebeurt in verpleeg- en verzorgingshuizen door zorgpersoneel en huisartsen. Het RIVM is begonnen met het uitnodigen van thuiswonende ouderen van 75 tot 80 jaar. 

Cijfers 
Met de 1173 besmettingen van deze week zijn nu 28.093 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Van dat aantal komen 146 voor rekening van Ameland.

Dossier Corona

Relevante dossiers: Zorg op Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?