Twee bewoners De Stelp besmet

HOLLUM – Twee bewoners en een medewerker zijn positief uit de coronatest van vrijdag gekomen. Die test werden afgenomen wegens een besmetting van een medewerker, afgelopen zondag. De besmette medewerker, die de afgelopen week met volledige bescherming heeft gewerkt en daardoor geen besmettingsgevaar heeft opgeleverd voor de bewoners, blijft voorlopig thuis. 

Vanaf maandag 12 juli is De Stelp in quarantaine. Om zicht te krijgen op de verspreiding van het virus werden 34 bewoners en ook medewerkers vrijdag 16 juli getest. Uit die tests zijn twee besmette bewoners gekomen. Zij blijven in isolatie. Eén medewerker testte positief. De Stelp mag wel weer uit quarantaine, laat manager Willem van der Kooi van Kwadrant weten.

Bewoners zaten als sinds afgelopen maandag in worden de komende week geïsoleerd op hun appartement verpleegd. In principe kan hier ook geen bezoek ontvangen worden.

De Stelp uit quarantaine

"Het prettige nieuws is dat op basis van deze uitslagen alle andere bewoners van de Stelp weer uit quarantaine kunnen. Dit gebeurt vandaag, 17 juli vanaf 18:00 uur," meldt Van der Kooi. Dit betekent dat de bewoners vanaf 18:00 uur weer uit hun kamer mogen en met ingang van zondag 18 juli weer kunnen eten in het restaurant. Er mag ook weer bezoek komen, maar wel met een mondmasker, op afstand en met goede handhygiëne.

Mondmaskers verplicht

Vanaf donderdag 15 juli 2021 geldt in alle woonzorglocaties van KwadrantGroep opnieuw een mondkapjesplicht. KwadrantGroep heeft dit besloten omdat het aantal coronabesmettingen in Fryslân toeneemt en de nieuwe deltavariant van het virus onvoorspelbaar is. In Fryslân is het risiconiveau wat coronabesmettingen betreft gestegen naar ‘ernstig’. Van der Kooi: "Omdat wij in onze locaties te maken hebben met kwetsbare bewoners, hebben we bekeken wat we kunnen doen om het virus buiten de deur te houden. Het verplicht stellen van het dragen van een mondkapje voor zowel bezoekers als medewerkers helpt om verspreiding van het virus tegen te gaan." De mondkapjesplicht is daarom weer ingevoerd. Ook huishoudelijke hulpen dragen tijdens hun werk een mondneusmasker.

Bezoek is welkom – houd afstand en draag een mondneusmasker

Behalve het dragen van een mondneusmasker en een goede handhygiëne, gelden er (voor nu) geen beperkingen voor bezoek. Familie en naasten blijven welkom. Bezoek hoeft zich bij binnenkomst ook niet te registreren. Bij de ingang van De Stelp liggen mondmaskers voor klaar en staat handalcohol om de handen te ontsmetten. Van der Kooi: "We hopen met deze maatregel onze bewoners, onze medewerkers en bezoek zoveel mogelijk te beschermen. Ook vragen we bezoek 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Het naleven van deze regel is erg belangrijk bij het voorkomen van besmettingen."

En natuurlijk bij klachten blijft u thuis!

"We beseffen ons dat de quarantaine voor de bewoners, de naasten en onze medewerkers een vervelend besluit is geweest. We zijn echter blij dat we snel hebben gehandeld en daarmee wellicht erger leed hebben kunnen voorkomen. Voor nu was dit de beste manier om het coronavirus een halt toe te roepen en onze bewoners zoveel mogelijk tegen het virus te beschermen."

De Stelp houdt komende weken alle bewoners extra goed in de gaten. Bij klachten wordt direct getest.

Dossier Corona

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *