Tussen Kunst en Kitsch

HOLLUM – Ons Hol en De Toel waren vrijdagmiddag en vrijdagavond het toneel van Kunst & Kitsch. Meer dan honderd bezoekers kwamen met plastic tassen, bananendozen en schilderijen in bubbeltjesfolie naar de ontmoetingscentra om hun antiek, erfgoed en souvenirs te laten beoordelen door twee kenners.
Evert Kramer en Lutzen Haak van het Friesch Museum bekeken en becommentarieerden de objecten. Vazen, karaffen, schilderijen, prenten, ringen, horloges en oorijzers. Hondjes, fototoestellen, kommetjes en borden. De beide experts bekeken het met het blote oog, door de bril en met een loepje. Ze zochten naar zilvermerken en signaturen en bladerden in de meegebrachte naslagwerken.
Soms bleek het om een souvenir met emotionele waarde te gaan, maar de heren kwamen ook topstukken tegen: een schilderij van Excelsior van Andries van der Sloot en een ring met diamantjes van wel 300 jaar oud.

Wybe Jansma van Sociaal Cultureel Werk Ameland werd door collega’s van Schiermonnikoog op het spoor van de activiteit gezet. De experts van het Friesch Museum hadden vorig jaar op het buureiland een succesvolle sessie. Kunst & Kitsch op Ameland bracht zoveel van zolder en schoorsteenmantel boven water dat ook Jansma van een succesvol evenement kan spreken dat ongetwijfeld in het volgende seizoen een vervolg krijgt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *