Kunsteiland, geen Kunststad

SCHIEDAM – Ameland heeft niet de eerste titel ‘Kunststad van het Jaar’ veroverd. Haarlem is er met de hoofdprijs vandoor gegaan.

De titel ‘Kunststad van het Jaar’ wordt toegekend aan de gemeente die de beleving van beeldende kunst binnen en buiten de gemeente het meest bevordert. Ameland maakte met onder andere haar Kunstmaand, die voor twaalfde keer in november wordt georganiseerd, een goede kans.
In aanwezigheid van minister Ronald Plasterk en mevrouw Els Swaab, voorzitter van de Raad voor Cultuur, maakte Stichting Kunstweek bekend dat dit jaar de titel naar de Noord-Hollandse hoofdstad gaat.

De jury typeert het beleid van Haarlem ten aanzien van beeldende kunst als ‘veelzijdig, professioneel en geëngageerd’. Haarlem biedt het hele jaar door een interessant programma, van stripdagen tot Ans Markus tot Kijken naar Haarlem-Oost. De stad heeft ook al een lange traditie in een zeer omvangrijke kunstroute: al voor de 23e keer vindt de Kunstlijn Haarlem plaats, met ruim 200 deelnemende kunstenaars op 170 locaties. Behalve dat, heeft de gemeente Haarlem 2008 uitgeroepen als Cultuurjaar. In dit kader zijn er dit jaar een aantal kwalitatief goede tentoonstellingen geweest. Kunst op Kantoor, op initiatief van de wethouder Van Velzen onderstreept het warme hart dat de gemeente Haarlem de kunst toedraagt.

Op de tweede en derde plaats zijn respectievelijk Vlissingen en Bergeijk geëindigd. Deze gemeenten onderscheiden zich door de diversiteit in de activiteiten, het grote aantal activiteiten in relatie tot het aantal inwoners en de laagdrempeligheid, waardoor een relatief grote en brede groep geïnteresseerden en potentieel geïnteresseerden bereikt wordt.

Het grote succes van de verkiezing is voor de Kunstweek reden om de verkiezing volgend jaar weer te organiseren.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *