Kunstmaand Natuurlijk November

NES – De twaalfde Kunstmaand met de titel Natuurlijk November is zaterdag 1 november geopend door gedeputeerde Jannewietske de Vries, Burgemeester Albert de Hoop en directeur VVV Pieter Smit. “Zo natuurlijk was het niet,” zei Smit. Vorig jaar om dezelfde tijd was niet duidelijk of er wel een twaalfde editie zou komen. Het evenement dreigde de organisatie boven het hoofd te groeien. Afgelopen jaar gebeurde er veel om de voortgang te waarborgen. Het bedrijfsleven en de gemeente gaven steun en Stichting Kunstmaand Ameland zette een professionele organisatie op. Stichting Kunstmaand gaat door met plannen maken. Volgend jaar wil Smit de discipline design toevoegen en meer interactie tussen kunstenaars en eiland programmeren. Hij ziet kunstenaars die op Ameland aan de slag gaan voor zich. Smit, die afscheid neemt van de VVV, blijft voor ongeveer een dag per week betrokken bij de organisatie.

Burgemeester Albert de Hoop memoreerde dat hij nog nooit eerder een politiek besluit sneller genomen heeft zien worden dan de 50.000 euro extra budget voor de Kunstmaand. Er lag nog geen plan en toch stemde de gemeenteraad in met de extra bijdrage. Het tekent het draagvlak.

Gedeputeerde Jannewietske de Vries wilde niet al te lang spreken. Over kunst moet je niet praten, maar dat moet je beleven, vindt ze. De provincie stimuleert creativiteit en heeft een meerjarige subsidie van € 25.000,– toegezegd. “Ameland is een broedplaats van creativiteit aan het worden. Hier staat een trotse gedeputeerde,” beëindigde De Vries haar openingswoord.

Stichting Kunstmaand Ameland presenteerde tevens haar nieuwe huisstijl: Schelpen en kunst.

Tijdens de Kunstmaand presenteren 66 kunstenaars hun werk op Ameland in galeries, kerken, voormalig zwembad en op locatie. Een internationaal gezelschap van kunstenaars uit Zweden, Denemarken, Duitsland en Nederland staat borg voor een maand vol kunst.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *