Sinterklaas populairste traditie

UTRECHT – Kinderen die op 22 november Sinterklaas verwelkomen op de pier bij Nes vieren de populairste Nederlandse traditie. De goedheiligman staat samen met zijn Pieterbazen en pakjesavond op nummer 1 van de Traditie top honderd van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Het Sinterklaasfeest is het zelfs waard om bij de Unesco voor te dragen als ‘immaterieel werelderfgoed’. Deskundigen huiveren voor de werelderfgoed titel. Het zou weleens de dynamiek van het feest kunnen bevriezen.

Optuigen van de kerstboom doen we ook graag in Nederland. Het is traditie nummer twee, gevolgd door de viering van Koninginnedag.
Oliebollen en de viering van oud en nieuw scoren ook hoog. Het publiciteitsschuwe Sunterklaasfeest op de Waddeneilanden staat op nummer 41 en op nummer 100 staat het kijken naar het 8 uur journaal.

Koningin Beatrix opende op 1 november het Jaar van Tradities 2009. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur maakt in dit jaar de tradities en rituelen in Nederland zichtbaar, met onder andere een reizende tentoonstelling.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *