Tropisch rifkoraal op Ameland

BALLUM – Soms spoelt er iets bijzonders aan op het strand en nieuwsgierig als we zijn willen dan graag weten wat het is. Een vraag op de website levert, met steun van Facebook, Twitter en e-mail een baaierd aan oplossingen op. Van serieus tot grappig bedoeld. Bij de serieuze antwoorden kwam al snel 'koraal' bovendrijven. Arthur Oosterbaan van Ecomare op Texel geeft het sluitende antwoord.

"Dit is een stuk rifkoraal uit een tropische zee. In mijn studietijd heb ik wat met zulke koralen gedaan, fossielen, maar dat is lang geleden. Ik denk aan Montastraea. Schepen uit de oost of de west werden vaak verzwaard met koraalpuin dat hier voor de kust er weer uit werd gegooid. Dit wordt af en toe gevonden in het waddengebied."

Wikipedia: "Montastraea is een geslacht van neteldieren uit de klasse van de Anthozoa."

Oosterbaan is bioloog en natuurgids op Texel en conservator van Ecomare. Hij weet van biologie, paleontologie en geologie, verder ook van geschiedenis en filosofie. De Tesselaar is betrokken bij de inrichting van tentoonstellingen en heeft een reeks boeken en publicaties op zijn naam staan. De natuurgids is tevens columnist in de Texelse Courant. Een van zijn uitspraken is: "De wereld is prachtig!" Bekijk hier zijn interessante website

Anne Akkersma, toezichthouder milieu bij de gemeente Ameland, vond het brok, dat we nu koraal kunnen noemen. Hij wilde graag weten wat het was. Koraalpuin dus, tropisch koraal van het Amelander strand.

Hebt u ook een strandvondst waarvan u in de verste verte niet weet wat het is? Stuur hem dan naar info@persbureau-ameland.nl met een foto en wat gegevens over het wie, wat, waar, wanneer en hoe. Dan zet PA de vraag uit.

bekijk hier Strandvondsten van Ameland van de afgelopen jaren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *