Tour of Hope

HOLLUM – Op zaterdag 10 juni reed de Tour of Hope vanuit het Ruhrgebied naar Ameland. De wielrenners, Duitsers en Amelanders, kregen om 04.35 uur een SMS met de tekst: “De Tweede Tour of Hope is begonnen.” Zij fietsen binnen een dag een sponsortocht van 330 kilometer. De Duitsers Holger Zepper, Michael Sachsen, Thomas Wiesiolek en Burkhard Hell,Michael Morgen en Jorgen en Michael Westerhaus vertrokken samen met de Amelanders Diana Brouwer, Robert van der Meulen, Wietse Lolkema, Egbert Krottje en Willem Smit vanuit Herne in Duitsland naar Ameland.
Het staartje van de Tour of Hope reden ze op Ameland, van de veerboot naar de vuurtoren. Vorig jaar werd voor het eerst de Tour of Hope gefietst en haalden ze € 6000,– aan sponsorgeld op. Dat geld is gestort aan het Koningin Wilhelmina Fonds, de Duitse Kinderkrebshilfe en de Lance Armstrong Foundation. Hoeveel geld de club ditmaal bij elkaar heeft gefietst kunnen ze nog niet zeggen.”Eind augustus weten we het. Er komt nog steeds geld binnen, maar eind augustus gaan we het overmaken naar Stichting Kika,”zegt Willem Smit, een van de initiatiefnemers van de sponsortocht.  Stichting Kika, Kinderen Kankervrij, financiert kanker onderzoek.

Dikke banden race
In het kielzog van de Tour of Hope reden kinderen op Ameland de Dikke banden race. Op zondag 11 juni stonden 48 kinderen aan de start voor een race van 3,9 kilometer door de Amelander polder. Ze hadden hun race laten sponsoren door familie en buren. De een kwam met 3 euro aanzetten, de ander had € 10,– binnengehaald en de sommigen hadden meer dan honderd euro sponsorgeld verzameld. De kinderen startten in kleine groepjes leeftijdgenoten. “Er waren meisjes die wel 38 kilometer per uur reden. Voor gewone fietsen is dat snel,” zegt Wietse Lolkema. De 1800 euro die de kinderen hadden opgehaald als sponsorgeld gaat ook naar Stichting Kika.

Wheels for Health Foundation Ameland
Wat vorig jaar als een monsterfietstocht met vrienden begon is in een jaar tijd ontwikkeld tot een stichting die voor een goed doel geld inzamelt. De Stichting heeft een Duitse en een Nederlandse tak. Ze willen zoveel mogelijk geld ophalen met zo weinig mogelijk kosten en daarbij nog lekker fietsen ook. Wheels for Healt Foundation Ameland heeft nu twee activiteiten op het programma staan: Tour of Hope en de Dikke Banden Race. Willem Smit en Wietse Lolkema van de Stichting sluiten niet uit dat er meer activiteiten op hun kalender komen. “We willen ook wel iets met mountainbikes organiseren, maar we lopen tegen veel problemen aan. Broedseizoen, jachtvergunningen, ruiterpaden die voor een mountainbiker niet begaanbaar zijn, dat soort dingen”, zegt Wietse.
“De gemeente is sportief ingesteld. Onze activiteiten passen goed bij het gezonde en sportieve imago dat de gemeente wil uitstralen”, meent Lolkema.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *