Tot half september rookverbod op Ameland

Geplaatst op: 14 augustus 2020 - Categorie: Ameland & Eilanden

BALLUM - Ameland heeft nu een rook- en stookverbod. Het is van 1 mei tot en met 14 september van kracht in bossen en natuurgebieden. Op de andere Friese Waddeneilanden, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog, mag sinds zaterdag 18 april niet meer in de natuur gerookt worden en mogen geen kampvuren meer worden aangestoken.

Rokers zouden hun peuk nooit in de natuur moeten werpen. Het is niet alleen brandgevaarlijk, maar ook vervuilend vanwege het gif dat in de peuk met elke haal wordt verzameld. Voor rokers die het sigaretje niet kunnen missen bestaat een uitkomst: het zakasbakje. Dan hoeven de peuken niet in de berm te worden gegooid en kan de nasmeulende peuk nooit de bron van een brand worden. Met de aanschaf van een zakasbakje is Ameland meteen van de giftige peuken af: één peuk in het rioolputje vervuilt tientallen liters water. Met een zakasbakje of een autoasbak met ledlichtje is die vervuiling heel eenvoudig te voorkomen. 

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden. Het is nu in het nieuws hoe het in Brabant brandt. Ook bij minder droge periodes is het risico hoger dan in andere gebieden. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat de Veiligheidsregio fase 2 (extra alert) afkondigt voor natuurbrandrisico. 

Een verbod op vuur in de natuur heet Rook- en Stookverbod. Het stookverbod is het verbod op verbranden van afvalstoffen of anderszins vuur aan te leggen.

Gemeente Ameland hanteert een vaste periode. Vorig jaar besloot het college om een jaarlijks rookverbod in te stellen voor de periode 1 mei tot en met 14 september. 

het filmpje hieronder is van vorig jaar, opgenomen tijdens een periode van rook- en stookverbod. Een zakasbakje kan hier uitkomst bieden. Op het terras is de stormasbak goed te gebruiken, de peuken waaien er niet uit. Amelander winkels hebben hem in het assortiment.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?