Toch weer drie erbij

BALLUM – Na vier dagen van een stabiel aantal positieve coronatesten op het eiland, zijn er afgelopen twee dagen toch weer drie bij gekomen. Inmiddels staat ook één ziekenhuisopname in de statistieken. Sinds 1 april zijn er 17 positieve coronatests geregistreerd van mensen die een woonadres hebben op het eiland. Er zijn wel meer mensen getest, maar dat zijn dan gasten of Amelander studenten die elders staan ingeschreven. De officiële cijfers in de statistiek van de Corona Locator Nederland, die de cijfers krijgt van RIVM en Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn minder hoog dan de wandelgangen op Ameland doen veronderstellen. Op social media wordt verbaasd gereageerd op het lage aantal besmettingen dat de laatste twee weken is bijgeschreven. 

Ameland begon eind september 2020 mee te tellen met positieve tests. Die eerst golf liep door in oktober. De tweede golf was na de Sinterklaasperiode te zien en de derde golf startte op 1 april. Het totaal aantal Amelander ingezetenen die sinds eind september vorig jaar positief testten is 163. 

Gemeente Ameland roept via social media op om thuis te blijven bij klachten en een test aan te vragen. Veiligheidsregio Fryslân verspreidt adviezen voor wie een bezoek aan de Waddeneilanden brengt. Verder is het advies om niet gaan winkelen, maar om boodschappen te doen en om dat vervolgens niet met het hele gezin, maar alleen te doen.

Dinsdag 16 februari 2021 startte het vaccineren op Ameland. In totaal werden 465 eilanders geprikt; 75-plussers, zorgmedewerkers en bewoners van De Stelp en aanleunwoningen. Op 23 maart ontvingen zij hun tweede prik. Op 22 maart kreeg ook een grote groep 65-plussers hun eerste vaccinatie. Op 19 april kunnen zij hun tweede prik halen.

Medical Ameland is ondertussen begonnen met het aanbieden van sneltests voor mensen zonder corona-verschijnselen, die zeker willen zijn dat ze niet besmet zijn. Wie die verschijnselen wél heeft, moet zich bij de arts melden voor de reguliere coronatest.

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *