Thuishaven op Ameland

HOLLUM – Ameland heeft nog geen project Begeleid Wonen, maar daar kon wel eens verandering in komen. Terschelling heeft een goedlopend project en Amelanders namen daar een kijkje in de keuken. Afgevaardigden van geïnteresseerde ouders, gemeente en Zorgcoöperatie Ameland bezochten op 1 maart het buureiland.

Het Terschellinger project heet ‘Thuishaven De Jonge Jan’. Boerderij De Jonge Jan biedt ruimte aan vier wennen-aan-wonen-appartementen en een logeerhuis voor Terschellinger kinderen met een indicatie. De boerderij bezit een gemeenschappelijke ruimte met keuken en voor de bewoners is 24 uur per dag professionele zorg ter plaatse. De Jonge Jan is voor jongvolwassenen met een beperking. De jongelui die er wonen hebben een eigen appartement en ondersteuning op maat. De beperkingen kunnen van verschillende zijn en lichamelijk, psychisch of psychiatrisch van aard zijn.

Op Terschelling is Stichting Thuishaven Terschelling door Terschellinger ouders opgericht. De stichting streeft naar voldoende zorgmogelijkheden op het eiland, zodat kinderen met een beperking op het eiland kunnen blijven wonen. De Stichting bouwde daarvoor zelf een aangepaste boerderij waarin ook toegankelijke vakantieverblijven zijn ingericht voor in totaal tien gasten. Voor hen zijn er op de benedenverdieping twee studio's en een zespersoons appartement beschikbaar, eventueel met professionele 24-uurs zorghulp. De appartementen voor bewoners zijn ook in de boerderij gebouwd. De Terschellinger voorziening staat model voor Ameland, zodat ook Amelander jongeren die hulp en zorg nodig hebben op het eiland kunnen blijven.

Op Ameland is een vergelijkbare ouderengroep actief die zich verdiept in de mogelijkheid om zo’n voorziening op het eiland van de grond te krijgen. Ze krijgen Gemeente en Zorgcoöperatie Ameland mee en de komende tijd wordt gebruikt om te bekijken of een dergelijke thuishaven op Ameland gerealiseerd kan worden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *