Thuis heb ik nog een ansichtkaart – 21

Thuis heb ik nog een ansichtkaart, zegt Jan Blaak uit Appingedam, waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven. Een kroeg, een juffrouw op de fiets, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik geboren ben, zong Wim Zonneveld. Blaak is niet op Ameland geboren, maar hij is Amelandliefhebber en een verzamelaar van ansichtkaarten en foto’s van oud-Ameland. Hij put uit zijn collectie.

Ansichtkaart 21 en foto 22

Boterfabriek Schoolstraat 21

Zuivelfabriek Fabrieksweg 22

Het waren de boerenbedrijven met niet meer dan tien koeien die de basis vormden voor de kleine zuivelfabriekjes. Ieder dorp op Ameland had zijn eigen fabriekje. In Nes werd in 1896 het eerste particuliere handkrachtfabriekje opgericht. Later volgden de coöperatieve handkrachtfabrieken van Ballum en Hollum in 1904 en Buren in 1911.

Het karnen op de boerderij werd bezwaarlijk naarmate er na de vorige eeuwwisseling meer melk werd geproduceerd. Tot die tijd (1900) werd er zelf gekarnde boter door de boeren gebruikt als ruilmiddel om winkelwaren te verkrijgen.

Initiatieven om van de handkracht over te stappen naar een grotere en machinale zuivelfabriek slaagden uiteindelijk in 1924. Toen besloten de leden van de coöperatieve fabriek te Hollum en de roomboterfabriek 'De Goede Verwachting' te Ballum voor gezamenlijke rekening een nieuwe fabriek in Hollum te bouwen.

Op 8 september 1925 werd in de nieuwe fabriek de eerste melk verwerkt. In 1935 voegden de meeste leveranciers van de fabriek te Nes zich bij de fabriek te Hollum.

De melkfabriek van Buren volgde in 1946. De bezetter had deze fabriek namelijk stil gelegd, omdat alle melk van de Amelander boeren in één fabriek, die van Hollum, moest worden verwerkt.

De fabriek van Hollum sloot haar poorten op 13 januari 1978. Nadien is men een fusie aangegaan met de zuivelindustrie 'De Takomst' te Wolvega. Smid Theo Faber vestigde zich in de oude fabriek, die hij in 1982 kocht. Verschillende oude attributen zijn nog te bezichtigen in de oudheidskamer van de Stichting 'De Ouwe Pôlle'' aan de Heereweg te Hollum.


>>>kijk hier voor kaart 18 en 19 en foto 20.

>>>kijk ook bij Vraag & Aanbod Ameland: oude prentbriefkaarten te koop

© Persbureau Ameland  2009, op dit artikel rust copyright.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *