Terschelling legt kunstkwelder aan

TERSCHELLING – Terschelling wil aan de zuidkant van het eiland kunstkwelders aanleggen. Niet voor landaanwinning, maar voor nieuwe natuur en een nieuw landschap, met een bijzondere vorm, geïnspireerd op werk van de schilder Piet Mondriaan. Zeven betrokken partijen hebben de plannen dinsdagavond gepresenteerd in Midsland op Terschelling.

Onder begeleiding van het Programma naar een Rijke Waddenzee hebben de gemeente Terschelling, Rijkswaterstaat, Oerol/ Sense of Place, Provincie Fryslân, Staatsbosbeheer en Wetterskip Fryslân de handen in één geslagen. Gezamenlijk kiezen ze ervoor aan de zuidkant van Terschelling kwelderrestanten te behouden en nieuwe te ontwikkelen.

De plannen worden zo uitgewerkt dat stabiliteit van de primaire waterkering gewaarborgd blijft.

LWD2018

De strakke lijnen zijn een nieuw ontwerp voor kwelders. Normaal gesproken loopt dit kriskras door elkaar. De nieuwe vorm draagt  bij aan het opwekken van nieuwsgierigheid naar dit nieuw te vormen landschap. En vanaf de dijk is dat nieuwe landschap goed te beleven zonder de rust voor de vogels en omwonenden te verstoren. Bovendien zijn en blijven bewoners, de mienskip, betrokken bij de ontwikkeling en uitwerking van de plannen. Zodoende past deze kwelderontwikkeling ook uitstekend in het programma van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

⇒ meer over LWD2018, Oerol, kwelders en Terschelling is te lezen op Waddenpost – daar is ook een foto van de Kunstkwelder te zien

⇒ lees hier over Sense of Place

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *