Meer potvissen bij Texel

TEXEL – Op Texel zijn nog twee dode potvissen waargenomen. Een is niet ver van de veerboothaven aangespoeld en de andere drijft nog in zee, ter hoogte van de vuurtoren. Het zouden maatjes zijn van de vijf potvissen die eerder deze week aanspoelden op het eiland. Bij Texel wordt nu kustbewaking ingeschakeld om eventuele zwemmende potvissen op te sporen en terug te leiden naar dieper water. Dat terugsturen gaat met helikopterlichten en boten.

Ontploffingsgevaar

De vijf die dood op het strand liggen staan op ontploffen. Daarom wordt er haast gemaakt met ontleden en verslepen.

Walvissen die aanspoelen kunnen ontploffen vanwege het ontbindingsproces van het dier. Inwendig ontstaat gas en dat drukt om te beginnen de penis naar buiten. Als de druk daarna oploopt kan het dier barsten. Dat gebeurde ondermeer met een potvis die in 1997 op Ameland aanspoelde. Een dergelijke ontploffing is spectaculair, maar ook erg vies. Het stinkt verschrikkelijk en als je je niet tijdig uit de voeten maakt word je met de ingewanden van de potvis besmeurd.

Onderzoek

Vandaag wordt sectie op de vijf dieren verricht om te achterhalen waarom ze zijn gestrand. Onderzoekers van Naturalis en de Universiteit Utrecht worden bijgestaan door speciale teams uit Schotland en België. Volgens de planning worden de kadavers vandaag naar Harlingen gesleept.

Dertien dode potvissen

In een paar dagen tijd zijn er op de Noordzeekust dertien dode potvissen gesignaleerd: zes spoelden aan op Texel en een drijft daar nog in zee. Aan de Duitse kust spoelden zes aan.

Gisteravond spoelde in de monding van de Wezer het kadaver van een potvis aan. Eerder spoelden er drie aan op de Noordzeekust van de deelstaat Sleeswijk-Holstein, ondermeer bij Helgoland. Vrijdag strandden twee potvissen op Wangerooge.

Noordzee als massagraf

De Duitse bioloog en walvisdeskundige Jan Herrmann noemde voor de Duitse zender NDR dat de Noordzee een massagraf voor potvissen lijkt te worden.

Over de oorzaak is nog niets te zeggen: het kan een ziekte zijn of de dieren zijn uit koers geraakt door verstoring van de sonarsignalen.

⇒ lees hier over Potvisstrandingen op de Waddeneilanden

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *