Supercel boven Nes

NES – Boven Nes was gisteravond een bijzonder weerfenomeen te zien. Boven het eiland was een supercel ontstaan die over Nes ging. Een supercel is een bijzonder soort onweersbui met zware regen en hagel. Richard Kiewiet maakte een foto vanaf het strand en Theo Kiewiet stond in het dorp. Kiewiet maakte ook een filmpje van de beginnende rotatie wat een windhoos had kunnen worden. Het filmpje en de foto's zijn hieronder te zien.

Het heeft even gehageld in Nes en uit de bui viel 7 mm neerslag.

De bui is niet blijven hangen maar trok van zuid naar noord over Nes door naar de Noordzee.

De bui ontstond om half 6 boven de Waddenzee aan de achterkant van het buienfront, trok noordwaarts en om 6 uur kwam hij boven de Noordzee aan. Daarna trok de bui verder de Noordzee op en nam daarna in activiteit af. "Het was een beest," noemt Richard Kiewiet het weerfenomeen. 

Wikipedia schrijft over  de supercel het volgende:

"Een supercel is het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. Deze grote onweersbui heeft een lange levensduur door de zeer effectieve energievoorziening.

De supercel kan ontstaan als er bij een onweersbui grote verticale windschering is, waardoor de windsnelheid en -richting in de bovenlaag sterk afwijkt van die in de onderlaag.

Door de windschering ontstaat een horizontale draaiing die door de stijgstroom verticaal wordt getild, een zogenaamde mesocycloon.

Hierbij draaien de warme stijgstroom en de koude daalstroom tegen elkaar in.

Doordat ze gescheiden zijn, worden de warme stijgwinden die de bui in stand houden niet onderdrukt door de koude daalwinden.

Hierdoor kan de bui uren blijven bestaan.

Een supercel heeft net als de buienlijn een koufront en gaat vaak gepaard met zware neerslag en windstoten en veel bliksem.

Doordat de neerslag meerdere keren in de stijgstroom mee wordt genomen, kan deze tot hagel uitgroeien. Uit de mesocycloon kunnen een tornado en een tornadofamilie ontstaan."

⇒ lees hier over weerfenomenen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *