Super zeldzame roofvogel op Ameland

BALLUM – Er vliegt een super zeldzame roofvogel op Ameland. Hij is al meerdere keren gespot boven een roggeveld aan de Verbindingsweg bij Ballum. De vogel wordt door vogelaars herkend als een valk.

Het roggeveld is van boer-niet-helemaal-in-ruste Anton Nagtegaal. Hij teelt het graan speciaal voor de Amelander molen die er roggemeel van maakt. Dat wordt gebruikt voor Bakker De Jong in Nes, die er echt Amelander roggebrood van bakt, een van de producten van Amelands Product.

Hij plantte in zijn korenveld een paal met een vogelverschrikker in de vorm van een valk. Als er een briesje staat of als het hard waait, dan staat het touwtje waaraan de valk vastzit aan de paal strak en maakt hij afschrikwekkende duikvluchten. De schrik zit dan in de benen van de kraaien en houtduiven. Die pikken de korrels uit de aren en dat is niet de bedoeling van het roggeveld. Bij weinig wind of windstil weer is er geen houden aan: dan komen de vogels de lekkere rogge wegpikken, vertelt Nagtegaal. Enige optie – niet dat het mag en niet dat de roggeboer het doet –  is schieten, maar daar schrik je wel de kraaien mee af maar de houtduiven geven ook daar niet om. Vijf minuten na de knal komen ze weer aanzetten.

Het roggeveld is bijna klaar voor de oogst. Het grote Roggefeest is al geweest, maar voor Anton Nagtegaal volgt de vreugde van de binnengehaalde schoven nog. Als de kraaien en duiven zich tenminste een beetje inhouden.

>>> lees hier over Amelands Product

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *