Succesvolle opruimdag op strand Ameland 

BALLUM – Toeristen, eilanders, loonbedrijven en medewerkers van de gemeente Ameland hebben donderdag een groot deel van het Amelandse strand opgeruimd. Meer dan acht kilometer strand werd ontdaan van de rommel die in de nacht was aangespoeld. In een spontaan ontstane actie, die werd gefaciliteerd door de gemeente, ruimde Ameland ruim 130 ton afval op. 

Toen het donderdagochtend licht werd op Ameland, lag het strand over een lengte van vele kilometers vol met schoenen, meubels, auto-onderdelen, matrassen, piepschuim en andere rommel. Uren later, bij het invallen van de duisternis, kijkt burgemeester Gerard van Klaveren tevreden terug op de schoonmaakactie die spontaan ontstond en door de gemeente werd gefaciliteerd. “Honderden mensen hebben verspreid over de dag meegeholpen om het afval te verzamelen. Daarnaast hebben we groot materieel ingezet van de gemeente en loonbedrijven. Die combinatie was bijzonder succesvol. We hebben meer kunnen opruimen dan we vooraf hadden gedacht. Het grootste deel van het strand is momenteel schoon. Een enorm compliment voor iedereen die zich hiervoor heeft ingezet.” 

In de loop van de dag gaven vele tientallen mensen gehoor aan de oproep van It Fryske Gea en de gemeente Ameland om te helpen bij het opruimen van de stranden. Haast was geboden, want bij hoogwater zouden de spullen weer in zee kunnen verdwijnen. De aangespoelde rommel bedekte een groot deel van het Noordzeestrand, vanaf paal 17 tot de oostpunt. 

Aan het eind van de donderdag was het strand grotendeels schoon. De opkomende vloed kan echter weer nieuw materiaal aanvoeren. Vrijdagochtend laat de gemeente weten of de schoonmaakactie wordt verlengd. De kans hierop is groot, want er zijn nog veel containers vermist. Daarover maakt Van Klaveren zich zorgen. “Als het tegenzit hebben we hier nog heel lang last van en de natuur nog meer. Bij de vermiste containers zijn er ook een paar met gevaarlijke stoffen. We moeten bij het opruimen dus ook heel alert blijven. Deze ramp laat zien wat er kan gebeuren in de buurt van drukke vaarroutes.” 

Bron: Gemeente Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *