Stranden Ameland opnieuw geruimd 

BALLUM – Voor de tweede dag op rij hebben vrijwilligers, de gemeente en loonbedrijven het strand van Ameland opgeruimd. Vrijdagochtend lag weer een groot deel van het Noordzeestrand bezaaid met aangespoelde goederen en verpakkingsmateriaal. Honderden vrijwilligers klaarden de klus onder leiding van de buitendienst. Ruim 130 ton afval werd vandaag geborgen; daarmee komt het totaal op meer dan 330 ton. De stranden waren aan het eind van de dag weer schoon. 

Burgemeester Gerard van Klaveren voegde zich in de middag onder de opruimers en sprak een deel van de ploeg toe. “De inzet van zoveel mensen is hartverwarmend. Veel vrijwilligers zijn vanochtend uit zichzelf al begonnen met opruimen, anderen zijn afgekomen op de berichten van It Fryske Gea en de gemeente Ameland. Ik begreep dat er bij de paviljoens Sjoerd en Strandhuys zelfs koffie en chocomel was voor de opruimers. Ik wil iedereen heel erg bedanken voor dit prachtige blijk van gemeenschapszin.” 

Gerard van Klaveren complimenteerde de vele vrijwilligers en prees ook de inzet van de gemeentelijke organisatie. “Onze mensen zijn al sinds dinsdag in touw. Ze hebben ’s nachts in ploegen gepatrouilleerd op het strand en overdag de inzet van vrijwilligers gefaciliteerd. Dat we nu al twee dagen achter elkaar de stranden schoon hebben, is in belangrijke mate aan die inzet en samenwerking te danken.” 

Het is nog niet te zeggen hoe de situatie zaterdag zal zijn. De verwachting is dat er bij hoogwater opnieuw materiaal wordt aangevoerd. Morgen bekijken de gemeente Ameland en It Fryske Gea de situatie en wordt informatie gedeeld over nieuwe opruimacties. Die lijken voorlopig nog nodig. Ook is er nog een kleine kans dat er gevaarlijke stoffen aanspoelen. 

Bron: Gemeente Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *