Strandvondst – Marmeladepotten

BUREN – Jutter Piet Metz uit Buren heeft weer iets gescoord; hij vond aardewerken marmeladepotten op het strand.

De potten zijn van de firma James Keiller & Sons, een in 1797 opgerichte marmelade- en zoetwarenexporteur uit Dundee in Engeland.

In 1797 maakte Janet Keiller haar eerste grote hoeveelheid marmelade. Echtgenoot James Keiller zette toen het marmeladebedrijf op. De marmelade onder naam van James Keiller & Son, nu zonder s, is nog steeds te koop, maar dan in moderne witte of glazen potten.

De antieke potten zijn hebbedingen voor verzamelaars van gebruikskeramiek. De potten worden gezien als onderdeel van de Britse industriële geschiedenis.

De erfgenaam van het familiebedrijf, Alexander Keiller (1889-1955) was behalve beheerder van het familiebedrijf ook archeoloog. Hij gebruikte zijn geld voor onderzoek naar en conservering van de archeologische waardevolle site Avebury dat vergelijkbaar is met Stonehenge. Avebury werd in 1986 opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

>>> kijk hier voor meer opmerkelijke strandvondsten

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *