Strandvondst – Dolfijn?

NES – Vorige week lag op het strand de restanten

van een zeedier.

Was dit een reuze vis of een kleine dolfijn?

Dat wil de fotograaf van de strandvondst graag weten.

Reacties zijn welkom.

>>> kijk hier voor heel veel meer strandvondsten

Lonneke IJsseldijk reageert op bovenstaande. Zij is overtuigd dat het een dolfijn betreft en stuurt twee foto's.

Zij schrijft: "Het lijkt een dolfijn te zijn, omdat er duidelijk restanten van tanden zichbaar zijn en het echt een dolfijnen schedel lijkt te zijn. Ik heb een foto van een dolfijnen schedel bijgevoegd waarmee jullie het kunnen vergelijken. Ik kan op de foto's niet zien of er een gat op de schedel aanwezig is waar het blaasgat zit. Als dit er is, is het zeker een dolfijn."

Stephan Winckels meldt: "Het skelet op de foto is zeker van een dolfijnachtige. De foto is niet duidelijk genoeg om precies te zeggen welk dier het is geweest.

De meestvoorkomend dolfijnachtige in de Noordzee is de bruinvis. Deze wordt maximaal 1,80m lang. Ik kan niet goed inschatten hoe groot het dier op de foto is, maar waarschijnlijk is het groter dan 1,80m. Dan lijkt mij een witsnuitdolfijn of witflankdolfijn het meest voor de hand liggend. Die kunnen vrij groot worden: ongeveer 2,5 tot 3m. De witsnuitdolfijn is echter vrij stevig gebouwd, terwijl het aangespoelde dier vrij slank is. Ik gok dus op een witflankdolfijn."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *