Strandpalen als vlaggenmasten

BALLUM – Op het Noordzeestrand van Ameland is de laatste tijd zoveel zand verdwenen, dat de strandpalen er als vlaggenmasten bij staan. Nog één storm en de palen vallen om. De vijf meter lange palen horen voor het grootste deel in de grond te zitten. Ongeveer 3,50 meter in de grond en anderhalve meter erboven. Dan staat de paal stevig en is de kop met het nummer goed te zien. De zee heeft zoveel zand weggespoeld, dat de paal wel 4 meter oven de grond staat en nog slechts een metertje stevigheid van het strand heeft. Het lijken geen stevige palen meer, maar luciferstokjes of, als je er wat dichtbij staat, vlaggenmasten. Zo staan ze al sinds eind maart 2019 op het Noordzeestrand.

Rijkswaterstaat is van plan ze weer in de grond te laten zakken. Binnenkort krijgt een loonbedrijf de opdracht dat te doen.

De strandpalen zijn van eikenhout en 20 centimeter in het vierkant en 5 meter lang. De verschillende kleuren koppen hebben elk een eigen betekenis.

De eerste palen zijn in 1880 geplaatst. Paal 1 staat ten westen van Hollum, in oostelijke richting wordt doorgenummerd tot paal 27, even ten zuidwesten van de Oerdblinkert. Het strandpalenstelsel werd gebruikt om de hoogte en breedte van het strand en het duingebied te meten. Die functie hebben ze verloren; daar zijn tegenwoordig modernere technieken voor.

Rijkswaterstaat was een aantal jaren geleden van plan om alle palen op te ruimen, onder andere vanwege de onderhoudskosten. Vanwege de cultuurhistorische waarde en het gemak om bij calamiteiten een lokale plaatsbepaling te hebben, is besloten het raaienstelsel intact te laten. Het zijn oriënteringspalen in het strand- en duinlandschap. Spoelt er iets belangwekkends aan of is een kindje zoek, dan is de aanduiding "ter hoogte van paal 17.600" voor hulpverleners, jutters en alle andere eilanders een heldere locatieaanduideling.

⇒  ees hier tot hoever de strandpalen tellen en waar paal 0 staat

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *