Strand voor Pinksterdagen weer schoon

HOLLUM – Het strand van Ameland was in 2007 het schoonste strand van Nederland, maar haalde in de jaren daarna niet de top tien. De laatste dagen komt het strand zeker niet in aanmerking voor de titel. De noordenwind spoelt afval van de scheepvaartroute naar het Noordzeestrand. Plastic, schoenen, netten en flessen liggen langs de vloedlijn. Tussen het afval liggen ook restanten van paraffine. Volgens Rijkswaterstaat is het een te kleine hoeveelheid om schoon te maken. Het levert geen voor de volksgezondheid op. Het witte spul verdwijnt langzamerhand onder het zand.

Gemeente Ameland en Rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor het opruimen van de troep. Bij grote vervuiling vanaf 5 kubieke meter met een gevaar voor het milieu, zet Rijkswaterstaat de schouders onder de schoonmaak. Bij andere vervuiling zoals hout en sportschoenen, ook al is het heel veel, is de gemeente verantwoordelijk. In overleg met Rijkswaterstaat wordt bepaald wat er moet gebeuren. De gemeente is inmiddels begonnen met een schoonmaakactie.
De badstranden zijn voor de Pinksterdagen weer opgeruimd, laat de gemeente weten.

Op 8 juni organiseert de Juttersvereniging de jaarlijkse strandschoonmaakdag.
Op die dag ruimen vrijwilligers het strand op.

Juist vandaag wordt duidelijk of de badstranden van Hollum, Nes en Buren de blauwe vlag ontvangen. Ballum moet het vanwege de natuurlijke ontwikkelingen van zandhaak, geul en drijfzand nog even zonder badstrand doen.

© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *