Straatverlichting dimmen en sterren zien

EINDHOVEN – Afgelopen zaterdag, tijdens ‘de Nacht van de Nacht’, nam de gemeente Ameland officieel een nieuw verlichtingssysteem in gebruik. Dit verlichtingssysteem garandeert lichtreductie op permanente basis, en levert winst op voor het milieu. Jaarlijks verbruiken de nieuwe Philips LED-lampen ongeveer 80.000 kWh minder elektriciteit, een besparing van 70% ten opzichte van de oude verlichting. Hiermee realiseert de gemeente Ameland een mijlpaal in haar duurzaamheidsambitie om CO2-neutraal en zelfvoorzienend te worden.

Openbare verlichting stuk voor stuk te dimmen

Met het nieuwe verlichtingssysteem zijn alle lichtpunten in de openbare ruimte (maar liefst 923) met elkaar verbonden en kunnen individueel worden ingesteld. Zo kan de verlichting op bepaalde momenten (bijvoorbeeld ’s nachts) uitgezet of op bepaalde plekken waar het best donker mag zijn gedimd worden. Of brandt het licht alleen feller als er beweging is, zoals voetgangers of ander menselijk verkeer. Uiteraard met veiligheid voorop. Sommige punten op het eiland, zoals de vuurtoren en de veerdienst, moeten immers altijd verlicht zijn.

Licht waar het moet en donker waar het kan

Nachtelijk kunstlicht kan de natuur in de war brengen. Trekvogels raken uit de koers, en nachtdieren worden ontregeld. Buiten de bebouwde kom is de nieuwe verlichting groenblauw van kleur. Dankzij dit licht worden de vogels minder gestoord. Binnen de bebouwde kom is de verlichting licht warmwit van kleur, en geeft door de gerichte armaturen minder licht naar boven af. Minder lichtvervuiling, dus.

Over Signify

Signify (Euronext: LIGHT) is de wereldleider in verlichting voor professionals en consumenten en verlichting verbonden met het internet. Onze Philips-producten, InterActconnected verlichtingssystemen en data-enabled services, leveren bedrijfswaarde en transformeren het leven in huizen, gebouwen en stedelijke ruimtes. Met een omzet van EUR 7 miljard in 2017, ongeveer 30.000 werknemers en een aanwezigheid in meer dan 70 landen, zijn we toonaangevend in het benutten van de mogelijkheden van het ‘internet of things’. Meer nieuws over Signify staat op ons Nieuwscentrum, Twitter en LinkedIn. Informatie voor investeerders staat op de Investor Relations pagina.

Over Duurzaam Ameland

Signify is partner van het convenant Duurzaam Ameland – een samenwerkingsverband van gemeente Ameland, Eneco, GasTerra, NAM, Signify, Liander, TNO en Hanzehogeschool Groningen/EnTranCe. Duurzaam Ameland heeft als doelstelling om samen te werken op het gebied van duurzame innovaties om 15 jaar voorop te lopen  in de energietransitie. Meer informatie is te vinden op www.duurzaamameland.nl.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *