Wederom zandzakken voor de NAM-locatie

HOLLUM – De noordoosthoek van de oude boorput van de NAM is wederom versterkt met zandzakken. Begin oktober werden de eerste zakken met 1000 kilo zand geplaatst. Dat bleek na het eerste de beste stormpje geen succes. Deze keer worden de big bags dicht geknoopt en moet een muur van ongeveer 200 meter lengte de golven tegenhouden. Bij elke vloed tikken de golven de duinvoet aan en happen zand uit de kust van Ameland. Duinafslag is business as usual voor het eiland, maar op de plek tussen paal 3 en 4 speelt iets anders. Daar happen de golven zand onder de oude boorlocatie van de NAM. De grote plaat, waar vijftig jaar geleden een boortoren op stond, dreigt in zee te verdwijnen. 

De NAM had voor 2018 de sanering van de locatie op de agenda staan. Graag had het daar de tijdelijke losstoep op het Suudwest voor gebruikt, maar daarvoor kwamen de handen niet op elkaar. De losstoep was aangelegd voor de werkzaamheden aan de dijk. Als de NAM die had kunnen gebruiken voor het opruimen van de locatie bij het Noordzeestrand, dan was die waarschijnlijk allang gesaneerd. Het gaat niet alleen om opruimen van het hekwerk en de grote plaat asfalt. Ergens in het duingebied ligt ook afval met boorspoeling. Dat is er tientallen jaren geleden gedumpt en dreigt nu aan de oppervlakte te komen.

De muur van zandzakken is een provisorische manier om de boorlocatie tegen wegspoelen te behoeden.

→ bekijk hier het filmpje van de situatie van 12 oktober 2018

→ bekijk hier een filmpje over de duindoorbraak van januari 2018

bekijk hier nog een filmpje over de duindoorbraak van januari 2018, met het hek van de NAM

→  en nog een over de duindoorbraak van januari 2018 – het afvoerputje

→ of deze, na de eerste springvloed

→ of deze, met ijspegels – geen filmpje meer missen? Abonneer dan (kosteloos en kostelijk) op Ameland Vandaag. Onderstaande filmpje is de recente situatie.

→ lees hier over Boortorens op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *