Ameland doet het met zandzakken

HOLLUM – De noordoosthoek van de oude boorput van de NAM is wederom versterkt met zandzakken. Begin oktober werden de eerste zakken met 1000 kilo zand geplaatst. Dat bleek na het eerste de beste stormpje geen succes. Deze keer worden de big bags dicht geknoopt en moet een muur van ongeveer 200 meter lengte de golven tegenhouden. Bij elke vloed tikken de golven de duinvoet aan en happen zand uit de kust van Ameland. Duinafslag is business as usual voor het eiland, maar op de plek tussen paal 3 en 4 speelt iets anders. Daar happen de golven zand onder de oude boorlocatie van de NAM. De grote plaat, waar vijftig jaar geleden een boortoren op stond, dreigt in zee te verdwijnen. Tussen een van de hoeken van de grondplaat van de oude boorput en het strand ligt niet meer dan een metertje duin. 

De NAM had voor 2018 de sanering van de locatie op de agenda staan, maar het plan werd niet ten uitvoer gebracht. Nu staat het eiland voor een stormseizoen en is opruimen van de oude boorlocatie uitgesteld tot 2019. De muur van zandzakken is een provisorische manier om de boorlocatie tegen wegspoelen te behoeden.

Hieronder een filmpje – zo spoedig mogelijk – u kunt abonneren op premières van de filmpjes van YouTube Kanaal Ameland Vandaag – van de werkzaamheden op 2 november 2018. Nagtegaal is al een aantal dagen op het strand aan het werk: zandzakken vullen, zandzakken plaatsen, zandzakken dicht knopen.

Beheerder Rijkswaterstaat staat voor dat gebied van de Nederlandse kust dynamisch kustbeheer voor. De natuur kan er zijn gang gaan. Het kustbeheer ter plekke is heel dynamisch, maar het zijn nu vooral machines en ingrepen door de mens die voor de dynamiek zorgen.

bekijk hier de situatie van 31 oktober 2018

→ bekijk hier het filmpje van de situatie van 12 oktober 2018

→ bekijk hier een filmpje over de duindoorbraak van januari 2018

bekijk hier nog een filmpje over de duindoorbraak van januari 2018, met het hek van de NAM

→  en nog een over de duindoorbraak van januari 2018 – het afvoerputje

→ of deze, na de eerste springvloed

→ of deze, met ijspegels – geen filmpje meer missen? Abonneer dan (kosteloos en kostelijk) op Ameland Vandaag. Onderstaande filmpje is de recente situatie.

→ lees hier over Boortorens op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *