Stormschade voor vuurtoren

HOLLUM – De vuurtoren van Ameland heeft in de nacht van dinsdag op woensdag zware stormschade opgelopen. Door de kracht van de wind is de toren uit het lood geraakt. Het is nog maar de vraag of het kenmerkende gebouw van Ameland, dat door velen wordt gebruikt als het symbool van alles waar het eiland voor staat, nog te redden is. 

De vuurtoren, die in 1880 werd gebouwd in opdracht van Koning Willem III, bestaat uit gietijzeren platen die als segmenten naar Ameland zijn vervoerd. De toren is destijds op het eiland geassembleerd. 

De eerste inspectie van de stormschade van deze maartse storm die overging in een zeer harde wind op de eerste van april, geeft aan dat de schade aanzienlijk is. Het gietijzer is scheef getrokken en de kans is groot dat de vuurtoren gedemonteerd moet worden. Vooralsog is er geen direct gevaar voor de omwonenden, maar voorzichtigheid is geboden. 

Nadere bouwkundige inspectie door deskundigen op het gebied van gietijzeren vuurtorens moet uitwijzen of de toren in zijn geheel in zijn oude positie geduwd of getrokken kan worden. De inspecteurs komen woensdagmorgen op het eiland aan en vragen de eilanders om paraat te staan voor assistentie bij het duw- en trekwerk dat mogelijk op woensdagmiddag plaats gaat vinden. De kinderen zijn dan vrij van school, zodat ook zij mee kunnen helpen. Het in de oude positie brengen van de vuurtoren lukt alleen met vereende krachten, heeft een van de inspecteurs zich laten ontvallen. 

Een oproep voor assistentieverlening zal, indien nodig, in de loop van de morgen door de geluidswagen worden omgeroepen. De gietijzerdeskundigen hopen dan op medewerking van alle Amelanders die maar enigszins goed ter been zijn.

⇒ lees ook dit

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *