Stormschade op Oostakkers Ameland

Geplaatst op: 17 oktober 2013 - Categorie: Alles & Algemeen

De Oostakkers - Foto Persbureau Ameland

HOLLUM – De westerstorm van vandaag met een kracht van 6 tot 8 en zware windstoten heeft op de Oostakkers in Hollum een boom geveld. Vanmorgen, iets over 12.00 uur, zag een passant de scheefgewaaide boom, die dreigend op het belendende huis van Douwe en Sienie Gorter afkwam. José Kanger van Kapsalon José, buurvrouw van de Gorters,  pakte meteen de telefoon en belde de gemeente en brandweer. Blusploeg Hollum-Ballum rukte uit en was net op tijd om de stam te zekeren met een spanband en de brandweerauto als contragewicht. Douwe en Sienie Gorter waren inmiddels via de telefoon op de hoogte gesteld: ze waren een dagje naar de wal en keerden pas in de middag terug naar huis.

Tijdens de werkzaamheden aan de boom voor het huis van Gorter, deinde ook de boom voor het huis van Kapsalon José vervaarlijk heen en weer. De kluit van dit exemplaar kwam al omhoog. De gemeentelijke bomenman gaat vanmiddag inspecteren of deze boom gevaar voor de omgeving oplevert. Als hij met een westerstorm valt, komt hij vrijwel zeker op het huis van Pieter Jan en José Kanger terecht. De boom voor het huis van Gorter had waarschijnlijk slechts de dakgoot geschampt.

In de middag wordt ook de tweede iep voor het tuinhek van de kapsalon omgezaagd. Hij was al verregaand losgewrikt. De iepen aan de Oostakkers zijn een jaar of twaalf oud en ze staan er een jaar of zeven. Ze zijn snel gegroeid, maar niet stevig genoeg geworteld in de bodem. Dit eerste stormpje van het seizoen werd deze twee fataal.

De kluit komt omhoog - Foto Persbureau AmelandDe brandweer is erbij - Foto Persbureau AmelandDe band zit om de stam - Foto Persbureau AmelandDe stam is ingezaagd, de kruin kantelt - Foto Persbureau AmelandDe boom is om - Foto Persbureau AmelandOpenhaardhout - Foto Persbureau AmelandDit blijft er over - Foto Persbureau AmelandDe boom is om, die op de achtergrond is het volgende zorgenkindje - Foto Persbureau Ameland

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?