Stormschade op Oostakkers Ameland

HOLLUM – De westerstorm van vandaag met een kracht van 6 tot 8 en zware windstoten heeft op de Oostakkers in Hollum een boom geveld. Vanmorgen, iets over 12.00 uur, zag een passant de scheefgewaaide boom, die dreigend op het belendende huis van Douwe en Sienie Gorter afkwam. José Kanger van Kapsalon José, buurvrouw van de Gorters,  pakte meteen de telefoon en belde de gemeente en brandweer. Blusploeg Hollum-Ballum rukte uit en was net op tijd om de stam te zekeren met een spanband en de brandweerauto als contragewicht. Douwe en Sienie Gorter waren inmiddels via de telefoon op de hoogte gesteld: ze waren een dagje naar de wal en keerden pas in de middag terug naar huis.

Tijdens de werkzaamheden aan de boom voor het huis van Gorter, deinde ook de boom voor het huis van Kapsalon José vervaarlijk heen en weer. De kluit van dit exemplaar kwam al omhoog. De gemeentelijke bomenman gaat vanmiddag inspecteren of deze boom gevaar voor de omgeving oplevert. Als hij met een westerstorm valt, komt hij vrijwel zeker op het huis van Pieter Jan en José Kanger terecht. De boom voor het huis van Gorter had waarschijnlijk slechts de dakgoot geschampt.

In de middag wordt ook de tweede iep voor het tuinhek van de kapsalon omgezaagd. Hij was al verregaand losgewrikt. De iepen aan de Oostakkers zijn een jaar of twaalf oud en ze staan er een jaar of zeven. Ze zijn snel gegroeid, maar niet stevig genoeg geworteld in de bodem. Dit eerste stormpje van het seizoen werd deze twee fataal.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *