Stormachtige zaterdag – zet je tent vast

WAGENINGEN – Het weer slaat volkomen om. Morgen kan het tijdelijk gaan stormen aan zee en ook landinwaarts trekt de wind fors aan. Daarbij worden er stevige regen- en onweersbuien verwacht, die lokaal veel neerslag kunnen achterlaten.

Juist terwijl het voor veel mensen vakantie is, wordt het onstuimig. Voor campinggasten is het zaak om de tenten goed te controleren. Ook raadt MeteoGroup aan om morgen niet met een caravan op pad te gaan. Ook zitten de bomen vol met blad, waardoor takken gemakkelijker kunnen afwaaien.

Oorzaak

Een lagedrukgebied is op weg naar Nederland en zorgt deze vrijdag al voor een toename in de bewolking. Vanavond en vannacht schuiven vanuit het zuidwesten de eerste stevige buien over het land, lokaal met onweer. Het kan vannacht soms echt even plenzen.

Kortstondige zomerstorm

Zaterdagochtend trekt de wind fors aan, die is tegen die tijd gedraaid naar het noordwesten. Het windveld verplaatst zich geleidelijk van Zuidwest-Nederland richting het noordoosten. Er komt een harde tot stormachtige wind aan zee te staan, kortstondig is een windkracht 9 mogelijk, een storm. Dat zou dan de eerste zomerstorm van dit jaar worden. Windstoten kunnen oplopen tot rond 100 kilometer per uur in de kustprovincies, en ook in het binnenland worden bij buien windstoten verwacht van 75 tot 80 kilometer per uur. Daarbij valt een heel aantal pittige regen- en onweersbuien. In de loop van de avond verlaten de buien via Groningen het land, klaart het wat op en neemt ook de wind langzaam af. 

⇒ lees hier over Bliksem en blikseminslag

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *