Stemmentuin op Ameland

HOLLUM –  Kamerkoor Hortus Vocalis komt in het weekeinde van 17 tot 19 mei naar Ameland. Het is een repetitieweekend voor het vocaal ensemble en op zaterdagavond 18 mei geven de zangers een klein concert in de hervormde kerk in Hollum. Een van de zangers van Hortus Vocalis is Christa van Ligtenberg, die van 1994 tot 2008 op Ameland woonde en destijds zong in het vocaal ensemble van het eiland: Vocalis. 

Het vocaal ensemble Hortus Vocalis, dat 'stemmentuin' betekent, is opgericht in 2012 en is het kernkoor van de stichting Collegium Vocale Fryslân. Het koor fungeert als muzikaal ‘visitekaartje’. Het wil zich onderscheiden door bijzondere programmeringen waarin wordt gestreefd naar concerten met een extra dimensie: bijzondere locatie, bijzondere begeleiding, toegevoegde elementen zoals dans, poëzie, proza en of beeldende kunst. Het ensemble heeft een vaste bezetting van tweeëntwintig zangers en werkt projectmatig. Dirigent is Gerben van der Veen.

Het ensemble heeft in de herfst van 2012 meegedaan aan een masterclass bij niemand minder dan Emma Kirkby tijdens een Festival in Wittelte, georganiseerd door ‘De Markiezin van Drenthe’. Hoogtepunten waren: Coronation Anthems van G.Fr. Händel, waarbij de begeleiding in handen was van het Luthers Bach Ensemble de Grote Kerk te Leeuwarden, het Lustrumconcert van CVF in 2015 met een première van een compositie van vaste dirigent van Hortus Vocalis Gerben van der Veen, de uitvoeringen van Membra Jesu Nostri van Buxtehude (voorjaar 2017) waarbij de zangers naast de koorpassages de solorollen zongen en daarbij gecoached werden door Heleen Koele van het Nederlands Kamerkoor.

In 2018 en 2019 voerde Hortus Vocalis aangevuld met ruim twintig gastzangers de Fryske Matteupassy in de wertaling van Eppie Dam uit in zowel Fryslân als Duitsland.

Klavertje Vier Klassiek

  • 18 mei 2019
  • Hervormde kerk in Hollum
  • 20:00 uur
  • Vrije toegang en vrijwillige bijdrage
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *